ACTIVITATS PROGRAMADES


DOCUMENTACIÓ ACTIVITATS REALITZADES

- Geolodia 2019 - Viatge en el temps, Ordino - Segudet: Els Geolodies pretenen apropar a la societat tant la Geologia com la professió del geòleg. Consisteixen en una excursió de camp guiada per geòlegs i geólogas, totalment gratuïta i oberta a tot tipus de públic. Es realitza en llocs interessants pel seu entorn geològic, i es proporciona una informació rigorosa a nivell divulgatiu. Permet veure aquests llocs amb "ulls geològics", i albirar alguns aspectes de com funciona la Terra sobre la qual vivim i de que els seus recursos naturals depenem totalment. És també una manera de sensibilitzar la població sobre la importància i necessitat de protegir el nostre patrimoni geològic.

En aquest context, la Fundació Marcel Chevalier organitzarà una sortida el proper 12 de Maig del 2019 sota el títol "Viatge en el temps, Ordino-Segudet" a la parròquia d'Ordino. El lloc d'inici serà a la rotonda de l'Aldosa de La Massana a les 9:00 del matí. Es tractara d'un recorregut circular de 6 Km (aprox. 5 hores) amb un desnivell de 310 metres.

Contacte: +376-321815 igeofundacio@andorra.ad

Facebook.com/FundacioMarcelChevalier

Guia de la sortida

Web del Geolodia

Ruta Wikiloc 2019:


- Hidrogeodia 2019 - Engolasters, la protecció d'un aqüífer de muntanya: La Hidrogeodia és una jornada de divulgació de la Hidrogeologia i de la professió dels hidrogeòlegs, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l'Aigua (22 de març), promocionada pel Grup Espanyol de l'Associació Internacional de Hidrogeòlegs (AIH-GE).

En aquest context, la Fundació Marcel Chevalier organitzarà una sortida el proper 24 de Març del 2019 sota el títol "Engolasters, la protecció d'un aqüífer de muntanya" a la parròquia d'Escaldes Engordany. El lloc d'inici de la sortida serà a la Plaça del Poble d'Andorra la Vella a les 9:30 del matí. Es tractarà d'un recorregut de 5,5 km (aprox. 4 hores) amb un desnivell de 310 metres.

Contacte: +376-321815 igeofundacio@andorra.ad

Facebook.com/FundacioMarcelChevalier

Guia de la sortida

Ruta Wikiloc 2019: - Les Valls d'Andorra durant el Neolític: un encreuament de camins al centre dels Pirineus. A càrrec de Xavier Llovera, Juan Francisco Gibaja Bao, Gerard Remolins Zamora i Michel Martzluff.

El passat 22 de febrer del 2019 va tenir lloc l'acte de Les Valls d'Andorra durant el Neolític. L'obra consta de cinc capítols. El primer de forma més general, tracta sobre el procés de neolinització d'Andorra i dels territoris veïns del Pirineu. D'aquesta forma ofereix una visió de conjunt abans d'endinsar-se en temes més específics dels posteriors capítols.

- Notícia Diari d'Andorra

- Informació
- Presentació del llibre "Miscel·lania a Pere Canturri Montanya". A càrrec de Xavier Llovera, Antoni Ubach i Susanna Vela.

En el marc d'aquesta activitat es va presentar l'article "Intuint la presència dels primers pobladors a les valls d'Andorra i la seva implicació en la transformació del paisatge", realitzat pel geòleg de la nostra fundació Valentí Turu i l'arqueòleg Gerard Remolins.- 40a Fira d'Andorra la Vella: Una nova edició de la Fira d'Andorra la Vella, es va celebrar el cap de setmana del 26 al 28 d'octubre de 2018, sent ja la 40a edició. El recinte firal, ubicat al Parc central, va aplegar un any més al seu voltant la Fira d’Associacions, el Mercat Artesanal i els Espais Exteriors, on entitats culturals, esportives i sense ànim de lucre, artesans nacionals i forans, presenten al públic les seves propostes i productes. La Fundació Marcel Chevalier va ser present un any més, i ja portem 8 edicions, a l'envelat de les associacions, aquest any a la caseta nº 79. On com sempre, vam donar a conèixer els nostres projectes i treballs centrats en la difusió del coneixement en les ciències de la Terra.

- Informació

Rètol Fira 1018
- GEOLODIA 2018: Després d'un any de pausa, al maig de 2018 vam tornar a organitzar el Geolodia conjuntament amb l'Associació per a la Defensa de la Natura, la Societat Andorrana de Ciències, el Club Pirinenc i Regirarocs.

Els Geolodies pretenen apropar a la societat tant la Geologia com la professió del geòleg. Consisteixen en una excursió de camp guiada per geòlegs i geólogas, totalment gratuïta i oberta a tot tipus de públic. Es realitza en llocs interessants pel seu entorn geològic, i es proporciona una informació rigorosa a nivell divulgatiu. Permet veure aquests llocs amb "ulls geològics", i albirar alguns aspectes de com funciona la Terra sobre la qual vivim i de que els seus recursos naturals depenem totalment. És també una manera de sensibilitzar la població sobre la importància i necessitat de protegir el nostre patrimoni geològic

-
Guia de la sortida
-
Web Geolodia
-
Recull Geolodia 17
-
Vídeo divulgatiu
-
Ruta Wikiloc 2018
- El Geolodia a Andorra TV

Cartell Geolodia- Hidrogeodia 2018 - Vulnerabilitat de l'aqüífer d'Andorra La Vella: L'Hidrogeodía és una jornada de divulgació de la Hidrogeologia i de la professió del hidrogeòleg, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l'Aigua (22 de març), promocionada pel Grup Espanyol de l'Associació Internacional de Hidrogeòlegs (AIH-GE).

La jornada consta d'activitats gratuïtes, guiades per hidrogeòlegs i obertes a tot tipus de públic, sense importar els seus coneixements en la matèria. El format bàsic de l'activitat consisteix en organitzar una excursió o itinerari hidrogeològic en el qual puguin participar persones de totes les edats, visitant alguna zona que mostri el paper de les aigües subterrànies i la necessitat d'aplicar tècniques hidrogeològiques per diagnosticar i corregir problemes o posar en valor algun fet.

- Els objectius de l'Hidrogeodia són:

1) Donar a conèixer les aigües subterrànies i la seva importància per al desenvolupament i benestar de la societat, però també per al bon funcionament dels ecosistemes.

2) Posar de manifest el paper que juguen les aigües subterrànies en un context de canvi global, tant des del punt de vista climàtic com socioeconòmic.


En aquest context, la Fundació Marcel Chevalier va organitzar una sortida el diumenge 18 de març sota el lema Natura per l'aigua, on es va analitzar la vulnerabilitat de l'aqüífer d'Andorra la Vella. Es volia donar a conèixer l’aqüífer subterrani de forma general. Un dels objectius és relacionar la geomorfología i la influència d’aquesta en l’aportació de les aigües subterrànies al fons de vall. Però també visualitzar les activitats antròpiques existents i la vulnerabilitat de l’aqüífer. Cal tenir en compte que pràcticament la meitat de la població de la capital del Principat depén d’aquest recurs.

- Recorregut
- Guia de la sortida (document PDF)
-
Dossier de la sortida (document PDF)


 
 
 
 
 
 
 
 
 - 39a Fira d'Andorra la Vella: Nova edició de la Fira d'Andorra la Vella, la 39a edició es va celebrar el cap de setmana del 27 al 29 d'octubre de 2017. El recinte firal, ubicat al Parc central, va aplegar un any més al seu voltant la Fira d’Associacions, el Mercat Artesanal i els Espais Exteriors, on entitats culturals, esportives i sense ànim de lucre, artesans nacionals i forans, presenten al públic les seves propostes i productes. La Fundació Marcel Chevalier va ser present un any més, i ja serà el setè, a l'envelat de les associacions, aquest any a la caseta nº 101. Vam donar a conèixer els objectius i els treballs de la nostra Fundació dedicada a la difusió del coneixement en les ciències de la Terra així com els nostres projectes. En aquesta edició es va celebar el que va ser el cinquè aniversari de la nostra revista dedicada a la difusió de les ciències de la Terra anomenada Melanterita. Aquesta revista pretén donar un petit pas endevant en la difusió de les ciències de la Terra, especialment en aquells aspectes que afecten al nostre entorn més proper, les contrades pirinenques.

Fira 2017 - Sortida geològica amb el Club Pirinenc d'Andorra - (Port d'Envalira – Engaït-Clot de la Menera):
En aquesta sortida vam veure diferents litologies (quarsita, pissarres versicolors de gresos, calcàries) associades als pisos geològics més antics del Principat (el Cambrià i l'Ordovicià), així com el contacte amb el granit d'Andorra Mont-Lluís. També vam tenir ocasió d'efectuar una interpretació del paisatge atenent a les superfícies d'erosió somitals, els grans circs glacials com el de Grau Roig, però també el relleu glacial i els estanys que tenen aquest origen (Estany Negre de Calmquerdós i d'Engaït. Sortida de dia sencer, organitzada conjuntament amb el Club Pirinenc Andorrà.


- Dia i hora: Diumenge 18 de juny, entre les 8:45-9:00 hh.
- Dificultat: Moderada, 11,25 km i 777 metres de desnivell acumulat de pujada
- Durada: Entre 5 i 7 hores

-
Mapa ruta

 - Ruta de senderisme per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient - La Fundació Marcel Chevalier juntament amb el Club Pirinenc Andorrà van organitzar el diumenge 4 de juny de 2017 una ruta de senderisme per les muntanyes de Sant Julià. La ruta serà Conangle-Serra de Cavall-Pic Negre, aquesta sortida es realitzarà en motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient (World Environmental Day, DMMA), esdeveniment anual establert per l'ONU des del 1972 per tal de fomentar la sensibilització mundial sobre el medi ambient i promoure l'atenció i l'acció al respecte. Es celebra des de 1973 el 5 de juny de cada any, data amb la qual es va donar inici a la Conferència d'Estocolm el 1972, el tema central va ser l'Ambient.

Cada any, el Dia Mundial del Medi Ambient s'organitza al voltant d'un tema i serveix per a centrar l'atenció en una qüestió particular urgent. El tema de 2017 es centra en la connexió de les persones amb la natura, i ens anima a que sortim a l'aire lliure i ens endinsem en la naturalesa per apreciar la seva bellesa i reflexionar sobre com som part integrant i el molt que d'ella depenem . Ens repta a descobrir maneres divertides i apassionants d'experimentar i promoure aquesta interrelació.

Es tracta d'una ruta de dificultat moderada, on destaca l'ascenssió per la Serra del Cavall fins al Pic de Monturull, o Torre dels Soldats, de 2.761 m d'alçada. Les vistes de les muntanyes d'Andorra per un costat, i de la zona de la Tossa Plana de Lles i el Cadí per l'altre des d'aquesta talaia, són espectaculars.

Donades les condicions meteorològiques d'aquest dia, la sortida es va haver d'adaptar a aquestes i es va reduir el recorregut. Es va fer la sortida només per les zones properes a Conangle fins al Roc de Pimes.


-
Track de la ruta a Wikiloc
- Documentació sortida


Recorregut


Pic de Monturull- III Congrés Internacional d'Història dels Pirineus: La Fundació va participar presentant una comunicació titulada "El Juberrià. Una nueva facies cultural para el Neolítico Medio Inicial en el Pirineo Oriental". El Congrés va tenir una seu compartida entre la Seu d'Urgell (Espanya), a l'Església de la Immaculada del Seminari Diocesà, i a Andorra la Vella (Principat d'Andorra), al Centre de Congressos, els dies 16, 17 i 18 de juny de 2017.

-
Web
-
Comunicació
- QRA (Quaternary Research Association) 2017 Annual Discussion Meeting: La Fundació va participar en aquest esdeveniment científic que es celebrà a la Universitat de Durham entre els dies 5 i 7 de gener de 2017. Aquestes reunions anuals es duen a terme generalment durant 2 a 3 dies a principis de gener. Es centren en un tema científic clau d'interès nacional i internacional, amb ponents de tot el món. En els últims anys han inclòs temes; El Quaternari de la Gran Bretanya; La darrera capa de gel britànica; L'anàlisi d'isòtops i de gasos nobles; L'ocupació paleolítica d'Europa; Correlació Terra-Oceà; La construcció de cronologies quaternàries.

El geòleg de la Fundació Marcel Chevalier, Valentí Turu, presentarà a la sessió 4 del dia 6 de gener (Quaternary engineering geology: case studies in glaciated and periglaciated terrains), la ponència "Preconsolidation in glacial sediments: the case of Andorra".

- QRA Annual Discussion Meeting 2017
- Programa
- Presentació Fundació

 

 - 38ª Fira d'Andorra La Vella (21, 22 i 23 octubre 2016): Un any més podem fer una valoració ben positiva de la Fira d'Andorra la Vella i concretament de la nostra presència per sisè any consecutiu. Per part nostra, hem aconseguit 6 nous socis i una vintena de sol·licituds d'informació respecte a les nostres activitats i als objectius de la nostra Fundació. La mostra d'aigües embotellades d'arreu del món ha generat força interès i curiositat entre els visitants del nostre estand, i sobretot les ampolles d'aigua d'Arinsal i tota la polèmica i incertesa que envolta aquest assumpte susciten moltes preguntes i comentaris.

Cartell Fira

Visita autoritats
Visita de les autoritats en l'acte d'inauguració

Mostra d'aigües del món
Mostra d'aigües del món
 


- Presentació "Canvis globals i canvi climàtic" de la Fundació Marcel Chevalier a la XXIX Jornada Andorrana de la Universitat Catalana d'Estiu 2016: "El canvi climàtic i Andorra" (20 agost 2016). L’estudi dels registres sedimentaris continentals ha portat als científics a diferents debats i teories sobre l’origen dels vestigis glacials. Posteriorment l’estudi dels sediments marins ha permès entreveure que les variacions en el clima esdevingudes al Quaternari i que han format importants glaciacions han estat conseqüència de forçaments climàtics o canvis globals en el clima, imposant-se la teoria orbital de Milancovitc. Recentment l’estudi de la composició de l’atmosfera antiga a partir de testimonis de glaç de l’Antàrtica (Vostok) i de Groenlàndia (GRIP) han permès posar de manifest ciclicitats d’ordre inferior als forçaments orbitals (forçaments suborbitals) que encara són subjecte de debat pel que fa a les causes (esdeveniments Heinrich, cicles Bond, cicles de Dansgaard-Oeschger).

ResumPresentació

Presentació Universitat Catalana d'Estiu 
- 2 de juny 2016 - Sortida a Coll de Nargó amb els alumnes de batxillerat: Recorregut geològic des d'Andorra fins a Coll de Nargó amb els alumnes de batxillerat de l'Escola Andorrana, sortida pedagògica sobre la formació dels Pirineus i el jaciment d'ous de Coll de Nargó.
- Geolodia 2016 - Sortida "Dinàmica del fons de vall del riu Valira a Andorra: el llegat d'un passat geològic i geoarqueològic". Per tercer any consecutiu ens hem afegit a la celebració del Geolodia, tal com diu a la seva pàgina web oficial, "els Geolodies pretenen apropar a la societat tant la geologia com la professió del geòleg. Consisteixen en una excursió de camp guiada per geòlegs i geòlogues, totalment gratuïta i oberta a tot tipus de públic. Es realitza en llocs interessants pel seu entorn geològic, i es proporciona una informació rigorosa a nivell divulgatiu. Permet veure aquests llocs amb "ulls geològics", i albirar alguns aspectes de com funciona la Terra sobre la qual vivim i de que els seus recursos naturals depenem totalment. És també una manera de sensibilitzar la població sobre la importància i necessitat de protegir el nostre patrimoni geològic".

L'origen del Geolodia es situa a la província de Terol, l'any 2005. A poc a poc, es van sumar altres províncies a aquesta iniciativa, i en el 2009, van tenir lloc Geolodías en altres 6 províncies. Des de l'any 2011 es realitza un Geolodia per província en el segon cap de setmana de maig, sent una iniciativa recolzada per la SGE, l'Associació Espanyola per a l'Ensenyament de les Ciències de la Terra (AEPECT) i l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME). Si vols saber més sobre la història de Geolodia, clica aquí. La Fundació Marcel Chevalier, en el seu afany de divulgació de les ciències de la terra i del coneixement de la geologia del nostre país, es va afegir a aquesta activitat al 2014, amb la sortida "El llac glacial de La Massana, una història geològica per descobrir", i aquest any 2016, i per tercera vegada, ens vam afegir a aquest engrescador projecte amb una nova sortida pel fons de vall d'Andorra la Vella sota el tema "Dinàmica del fons de vall del riu Valira a Andorra: el llegat d'un passat geològic i geoarqueològic".

La sortida es va realitzar sota un cel ennuvolat, però finalment no va ploure i el dia es va mantenir fins a l'últim moment. En total nou persones amb moltes ganes de preguntar van poder veure al matí les fumaroles d'aigua termal al pont de La Tosca del riu Madriu, des d'Engordany vam poder tenir una vista perfecte del fons de vall i es va poder fer una interpretació del paisatge amb una evolució geomorfològica de la formació de la vall. Ja per Andorra la Vella vam seguir el contacte entre el granit i els calcoesquists que l'envolten, passant pel Rec del Solà es va poder copsar la grandària del con de dejecció de La Comella a la zona de la Nogreda, al Cedre es va explicar com de ràpid són els fenòmens de caigudes de blocs rocosos massius i finalment, a Santa Coloma, vam debatre sobre el possible origen del Roc d'Enclar, una curiosa muntanyeta que s'aixeca al mig de la vall. Va ser una gran sortida per aprendre molt del nostre territori, així que tots vam acabar contents i també secs, ens veiem al Geolodia 17.

Guia de la sortida
Ruta Wikiloc

Cartell Geologia 2016  - "Emoció si, però amb compte" - Activitat de divulgació i sensibilització enfront el perill d'allaus - Xerrada amb audiovisuals i demostració d'un joc educatiu creat per Luís G. López Cobo. Tot en relació als perills de les allaus en les pràctiques esportives i de lleure en la muntanya amb neu.

Es va realitzar a la Biblioteca Pública de Govern, Andorra la Vella, el 5 de maig de 2016 a les 19:30.

Organitzada per: Luis G. López Cobo i l'Associació de Defensa de la Natura (ADN) més la Fundació Marcel Chevalier.- Presentació slideshare: Emoció si, però amb compte!
- Vídeo tutorial: Com jugar a Riski Lavango.
- Article: Dissenyant "Riski Lavango", joc de conscienciació sobre perill per allaus. resultats preliminars.- Sortida geològica i mitològica tartera dels Minairons -
El diumenge dia 15 de novembre vam realitzar una sortida conjunta amb el Club Pirinenc Andorrà i l'ADN a les Valls d'Aguilar, on es situa la tartera dels Minairons. Els tarters de la Guàrdia d’Ares són el producte de l’acumulació de blocs de litologia del Permotrías (250 Ma.), que es troben emplaçats en sediments conglomeràtics d’edat Oligocena (34 Ma.), normalment en els sectors obacs dels vessants. Una ruta que combina la màgia d’un món llegendari que s’ha anat transmetent de generació en generació, amb el patrimoni natural de gran bellesa que acullen aquestes valls pirinenques.

Vam un dia perfecte, hem aprofitat l'éxit de la convocatoria per ampliar la sortida a la zona del Segre. Hem vist la geologia al voltant de la fossa tectònica de la Seu d'Urgell (des de la Torre Solsona), hem aprofitat per veure les sorrenques de "la veta roia" del Permotrias a Noves de Segre, les calcàries "bioturbades" de les Valls d'Aguilar, hem gaudit d'un paissatge excepcional des d'on hem identificat el Pedraforca, la Tossa d'Alp, el massís del Puigmal, Camp de Claror i Camp Ramonet, El Salòria, El Cadí, El Montsec de Montrebei i el massís del Turbón. Hem dinat a la Guàrdia d'Ares abans d'endinçar-nos en el bosc "mitològic" del tarter de Menairons. Les explicacions han sigut abundants però molt més encara les preguntes dels participants. Un total d'onze hores que han passat volant !!.

 


 


- Excursió geològica Coll de la Botella - Es va realitzar el dissabte 10 d'octubre de 2015: En aquesta excursió es va fer una interpretació del paisatge i observació de fòssils. L'itinerari seguit va ser Coll de la Botella (2069m) - Alt de la Capa (2572m)- Port Negre (2454m) - Port de Cabús (carenant) (2541m 2306m) – Setúria(1960m) - Coll de la Botella (2069m).

Desnivell:  + 710m  - 540m
Distància: aproximadament 12 km
Horari estimatiu: 6-7 hores

- Itinerari WikilocMés fotografies- Excursió - La geologia de la Vall d'Incles: El dissabte 26 de setembre de 2015 a les 9:00 h - Juntament amb el Club Pirinenc Andorrà, es va organitzar aquesta sortida de descoberta de la geologia d'una de les valls més emblemàtiques del nostre país, especialment pel que fa referència a la geomorfologia glacial. Aquest és un bon indret per explicar exemples d'Andorra a Siscaró. També la temàtica de les roques és important ja que tocariem gneissos, que són les roques que a més profunditat han estat en la seva formació de tot Andorra.

L'itinerari va ser Vall d'Incles-Siscaró-Juclar-Vall d'Incles

     · Desnivell: 700 metres
     · Distància: 10 kilòmetres aprox.
     · Durada: entre 5-6 hores

-
Itinerari WikilocMés fotografies- Espai Dinosfera - Dutant els mesos de juliol, agost i part de setembre del 2015, hem col·laborat amb el Centre Paleoambiental Dinosfera de Coll de Nargó. Cada dissabte hem atès a les persones interessades en veure el mirador del Cretaci i fer la visita guiada al centre. La major part de les visites han estat famílies que venien a conèixer millor el món dels dinosaures i concretament els nius d'ous. Us donem gràcies a tots els visitants i esperem tornar a repetir l'experiència l'any vinent .
- Excursió - col·laboració dia del soci Club Pirinenc Andorrà, excursió Montaup-coll d'Arenes: diumenge 13 de setembre de 2015. L'excursió va tenir un càire geològic i geomorfològic, aprofitant que es feia la sortida des de Montaup vam poder observar com d'alta havia estat la glacera de la Valira d'Orient, però també els contactes litològics entre calcàries i pissarres fins el Coll d'Arenes, des d'on vam abordat al massís del Cassamanya per finalment baixar a Mereig.

-
Itinerari Wikiloc
 

Més fotografies- Excursió - La falla de Merens, diumenge 12 de juliol de 2015: Excursió guiada al vessant del Font Blanca (2.904 m) i l'Estany Esbalçat (Arcalís, Ordino). Activitat programada amb el Club Pirinenc Andorrà. Sortida ben d'hora al matí des del pont d'Arcalís situat abans del tunel (a l'Orri de la carretera vella). Itinerari: Arcalís (Orri de la carretera) (1900m) - Font Blanca (2904m) - Estany Esbalçat (2296m) - Estany primer de Tristaina (2282m) - Arcalís. Aquesta excursió passa per la ruta de les mil flors a l'Estany Esbalçat, en plena floració. Aquí es va veure la deformació de les roques per la falla de Merens.

L'itinerari que finalment vam fer va ser el de Coma de Varilles, collada de Rialb i Font Blanca. Donat que la calor apretava força i les explicacions han fet anar més lent l'itinerari vam decidir per unanimitat no veure l'estany Esbalçat, però en general la sortida va anar molt bé i el dia va acompanyar.

-
Itinerari Wikiloc
 

Més fotografies- Geolodia 15: dissabte 9 de maig de 2015 - Els Geolodies pretenen apropar a la societat tant la geologia com la professió del geòleg. Consisteixen en una excursió de camp guiada per geòlegs, totalment gratuïta i oberta a tot tipus de públic. Es realitza en llocs interessants pel seu entorn geològic i es proporciona una informació rigorosa a nivell divulgatiu. La Fundació Marcel Chevalier es va torna a unir a aquesta iniciativa organitzant una activitat, juntament amb l'Associació per a la Defensa de la Natura (ADN) i Club Pirinenc Andorrà, en aquesta data, essent una bona ocasió per difondre aquesta part de les Ciències de la Terra com és la geomorfologia glacial.

Aquest any la sortida es va titular "Geomorfologia glaciar a l'entorn del llac d'Engolasters", on es van poder veure evidències de glacialisme, fonts d'aigua i diversitat litològica i farem interpretació del paisatge.

-
Ruta Wikiloc
-
Dossier sortida
- XVII Congrés Mundial de l'UISPP (Union International de Sciences Préhistoriques et Protohistoriques): De l’1 al 7 de setembre de 2014 va tenir lloc a Burgos el XVII Congrés de la Unió Internacional de Ciències Prehistòriques i Protohistòriques (UISPP), organitzat entre d’altres institucions per la Fundación Atapuerca i la Universitat de Burgos. La Fundació Marcel Chevalier, mitjançant el geòleg Valentí Turu i l'arqueòleg Gerard Remolins, juntament amb Michel Martzluff (Université de Perpignan-UMR 7194) i Jean Guilane (Institute de France), van presentar la comunicació "From were came the Azilian from Andorra? an approach to the possible influences in the formation of the epipaleolithic-mesolithic in the inner Pyrenees". Aquesta comunicació, inscrita a dins de la Xarxa temàtica PrehistoPyr-PalMesoPyr, que integra a investigadors dels diversos territoris que conformen l’àmbit pirinenc (Andorra, Aquitània, Aragó, Llenguadoc- Rosselló, Migdia-Pirineus, País Basc i Catalunya) es va presentar a la sessió titulada: The management of resources and territories in the Pyrenees from the earliest human occupations to the end of the Protohistory. A behavioural perspective. Podeu descarregar el resum de la presentació clicant a la imatge de sota, també us deixem una presentació de la comunicació i l'Abstract book del congrés.

-
Web accés abstracts book
-
Presentació comunicació- Congrés Internacional EUCOP4: El passat 18 a 21 de juny de 2014 es va celebrar a Évora el Congrés Internacional EUCOP4 sobre sòls gelats (permafrost) i zones de la Terra d'ambients freds i polars. En aquesta ocasió hem presentat una comunicació relativa a l'experiència obtinguda a Svalvard en 2009 i l'aplicació de la ressonància magnètica nuclear com a eina de treball en aquesta temàtica. En aquest link podreu consultar el pòster presentat, mentre que clicant a la imatge de sota podreu consultar l'abstract de la nostra comunicació.
- La Fundació Marcel Chevalier ha participat en el Procés d'Adaptació d'Andorra al Canvi Climàtic (PAACC) , una eina que vol dotar al nostre país de recursos i mesures d'adaptació per a esdevenir menys vulnerable als impactes derivats del canvi climàtic. Aquesta és una de les diverses iniciatives que el Govern d'Andorra ha portat a terme des de la seva adhesió, el 2011, al Conveni Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic.

La primera sessió de debat es va celebrar el dia 4 de novembre, de 18 a 20h, al Centre Cultural La Llacuna i va servir per avaluar els impactes i les mesures d'adaptació al canvi climàtic per als sectors de l' agricultura ramaderia ,biodiversitat i gestió forestal ; alhora que es va treballar en la gestió de l'aigua.

La segona sessió, que va tenir lloc lloc el dia 18 de novembre, va estar enfocada a proposar accions per a l'adaptació dels sectors de la salut, el turisme, la indústria, els serveis i el comerç, així com per debatre sobre els riscos naturals, l' energia, les infraestructures i l' urbanisme.

Finalment, en una tercera sessió plenària , realitzada el 9 de desembre, de 18 a 20h, al Centre Cultural La Llacuna, es van presentar els resultats i conclusions finals del treball realitzat en les dues sessions anteriors.

- Premsa - Bon Dia
- Premsa Forum.ad
- Premsa Ara.ad

- 36a Fira d'Andorra La Vella - Per quart any consecutiu hem estat presents a la Fira d'Associacions de la Fira d'Andorra La Vella, on vam presentar els projectes que estem realitzant relacionats amb la natura i la cultura d'Andorra.


Galeria de fotografies al nostre Facebook

     - Fotografies

Projectes que vam presentar al nostre estand:

    
- Geolodia Andorra
     - Pòster Colloque International Q9
     - Pòster Balma Margineda
     - Pòster Madriu CanviSòl
     - Pòster Lles (Palaeozoic and basement reservoirs)
     - Excursions geològiques
     - Projecte Plataforma activa
     - Projecte Edu-Sísmic - Sismògrafs a l'escola en xarxa
     - Projecte CanviSòl - Sòls i canvi climàtic- Excursió geomorfològica i geològica a la vall de Rialb - La Fundació Marcel Chevalier, juntament amb el Club Pirinenc Andorrà, en motiu de la celebració de la diada del soci d'aquesta organització muntanyenca, van organitzar una excursió interpretativa de la geomorfologia i la geologia de la vall de Rialb, a Ordino. La sortida es realitzà el diumenge dia 14 de setembre de 2014.

-
Documentació sortida
- Galeria fotogràfica
Mapa itinerari- La Fundació Marcel Chevalier va estar present a la reunió de la Xarxa Temàtica PalMesoPyr els dies 15 i 16 a Osca, representada per Valentí Turu, Michel Martzluff i Gerard Remolins. Es va presentar l'estudi "L'Azilien d'Andorre est-il tombé-t-il du ciel ? - Approche des influences possibles dans la formation de l'Epipaléolithique-Mésolithique des Pyrénées".

- Presentació
-
Resum de la reunió


- Colloque International Q9 AFEQ-CNF/INQUA - Le Quaternaire: marqueurs, traçeurs et chronomètres. Lyon, 26-28 mars 2014.

- Présentation Turu et Vidal-Romaní
- Résumé Turu et Vidal-Romaní
- Geolodia 14: diumenge 11 de maig de 2014 - Els Geolodies pretenen apropar a la societat tant la geologia com la professió del geòleg. Consisteixen en una excursió de camp guiada per geòlegs, totalment gratuïta i oberta a tot tipus de públic. Es realitza en llocs interessants pel seu entorn geològic, i es proporciona una informació rigorosa a nivell divulgatiu. La Fundació Marcel Chevalier es va unir a aquesta iniciativa organitzant una activitat, juntament amb l'Associació per a la Defensa de la Natura (ADN) i el Comú de La Massana, en aquesta data, essent una bona ocasió per difondre aquesta part de les Ciències de la Terra com és la geomorfologia glacial, tenint La Massana i el seu antic llac glacial com a referent.

    Geolodia 14

- Cartell Geolodia 14 Andorra
- El Geolodia al Bon Dia Andorra
- El Geolodia al Periòdic d'Andorra

- El Geolodia a la Sociedad Geológica de España
- Pàgina Facebook Geolodia- Cada 22 de març es celebra el Dia Mundial de l'Aigua. El tema de l'edició de 2014 ha estat "Aigua i energia". L'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar el 22 de desembre de 1993 la resolució A/RES/47/193 per la qual el 22 de març de cada any va ser declarat Dia Mundial de l'Aigua, a celebrar-se a partir de 1993, de conformitat amb les recomanacions de la Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament.La Fundació Marcel Chevalier es va afegir a aquesta celebració realitzant una jornada de portes obertes al nostre local situat a Arinsal, cedit per Aigua del Pirineu. Durant el dia 22 es va poder visitar i veure la nostra Aquateca, on tenim emmagatzemades mostres d'aigua de molts punts d'Andorra així com també d'altres indrets llunyans on hem realitzats treballs, com és el cas de Tanzània, o cessions com una mostra de Burkina-Faso aportada per l'ONG Associació Nova Generació.

A part de veure la nostra col·lecció d'aigües, també vam poder debatre sobre la importància de l'aigua i la quantificació de l'energia que pot arribar a tenir en temes de riscos naturals, tal com ja vam estudiar en aquest article sobre l'esdeveniment d'una allau als estanys de Tristaina al febrer de 2001.

         

             

Amb la col·laboració i suport de:

Aigua d'Andorra

- Recull de premsa:
La nostra activitat del Dia Mundial de l'Aigua va ser tot un èxit, i així ho constata la repercussió que va tenir als mitjans de comunicació d'Andorra, tant a la premsa escrita com a la televisió, gràcies a totes les persones que van estar interessades en aquest esdeveniment.

 · Andorra difusió:
Dia Mundial de l'Aigua amb una mostra d'aigües d'arreu
 · El Periòdic d'Andorra: La F. Chevalier obre al públic la seva aquateca
 · El Diari d'Andorra:
Exposició d'aigües del món a la Fundació Chevalier

    
 · Diari Bon Dia:
Mostra d'aigües
 · Diari Més Andorra:
La Fundació Marcel Chevalier mostra la seva aquateca- XXXVII edició de l’Aplec Excursionista dels Països Catalans: la Fundació Marcel Chevalier va col·laborar en la sortida del dissabte 2, que va donar a conèixer els estanys del circ glacial de Tristaina.

- Fotografies excursió
- 3a Fira d'Associacions d'Andorra La Vella (Octubre 2013) - Pòster presentat per la Fundació sobre el projecte de la xarxa temàtica PalMesoPyr, la xarxa pretén consolidar la creació d’una base de dades comuna sobre els recursos econòmics de les poblacions caçadores-recol·lectores pirinenques entre el 40.000 i el 6.000, i ser un mecanisme de contacte i intercanvi entre els seus integrants i de difusió de la recerca.

-
Pòster (PDF)- La Fundació va estar present al X Simposi d'Hidrologia que es celebrà a Granada entre els dies 16 i 18 d'octubre de 2013, on vam presentar dos articles.

- X Simposi d'Hidrologia

- Article 1 - Hidrogeología de un valle glaciar: el caso de la cubeta de Andorra (Pirineos Orientales). Parte 1: datos geoquímicos

- Presentació 1

- Article 2 - Hidrogeología de un valle glaciar: el caso de la cubeta de Andorra (Pirineos Orientales). Parte 2: datos modelización

- Presentació 2

- Aquesta activitat ha estat beneficiaria dels "Ajuts per a la Mobilitat d'investigadors 2013", atorgats pel Departament d'Ensenyament Superior i Recerca del Govern d'Andorra, codi de beneficiari AM-009-AND-2013.- VIII Reunión de Cuaternario Ibérico - El Cuaternario Ibérico: investigación en el S. XXI". La Rinconada, Sevilla. 3-6 octubre 2013.

- Programa

La Fundació va estar present en el comité científic del Congrés, a la Sessió de Glacialisme Ibèric juntament amb Javier Pedraza (UCM) i José Luís Goy (USAL). També va presentar un article juntament amb J. Bordonau, del Departament de Geodinàmica i Geofísica de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona.

- Presentació
- Article- "Feedback"- Presentació de la conferència realitzada pel geòleg Valentí Turu a la 5a edició de TEDxAndorraLaVella amb el lema RE+VOLUCIÓ.

-
Presentació Powerpoint
-
Web TEDxAndorraLaVella
-
Web TedxTalks
-
Youtube

 
 


- 8th IAG International Conference on Geomorphology: Geomorphology and Sustainability. 27-31 Agost 2013, París.

-
Informació
-
1ª circular

La nostra Fundació participà en l'organització d'una de les 20 excursions programades per tota França, concretament per veure la geomorfologia i història sedimentària de l'antic llac juxtaglacial de La Massana, el dia 5 de setembre de 2013 juntament amb l'equip del Laboratoire Medi Terra de la Universitat de Perpignan (Marc Calvet i Magali Delmas). En el programa també es va visitar el gran moviment del Forn de Canillo al dia següent.

- Excursió: geomorfologia de la orogènia pirenaica.

-
Pòster (Glaciolacustrine records chronology - The La Massana and Ordino Palaeolake, SE Pyrenees)- Pràctiques de geofísica - Les Planes de Son (Pallars Sobirà), Juliol 2013.

-
Document pràctiques de geofísica: sísmica de refracció (PDF)- IV Congreso Ibérico de la International Permafrost Association. Vall de Núria, 25, 26 i 27 de juny de 2013.

-
Informació

La Fundació va presentà un pòster al congrès basat en la campanya geofísica realitzada al glaciar de Hansbreen, situat a l'arxipèlag de Svalbard (Noruega).

- Abstract Hansbreen: Geophysical survey carried out in the Hansbreen glacial front (Hornsund, SW Spitzberguen): Surface Nuclear Magnetic Resonance (SNMR), Magnetic Susceptibility of rocks and Electrical Resistivity facies: Permafrost identification and subglacial aquifers.

- Pòster: Geophysical survey in the Hansbreen glacial front (SW Spitsberguen): Nuclear Magnetic Resonance (SNMR), Magnetic Susceptibility and Electrical Resistivity facies: Permafrost and subglacial aquifers.- Proposta d'edició d'un número especial de la revista "Cuaternario y Geomorfología" de la sessió que més comunicacions ha rebut en el XIII Congrés de Quaternari.

- Proposta

- Número especial Cuaternario y Geomorfología Vol 26 (3-4) Desembre 2012. "Cambios climáticos vs cambios tecnológicos-culturales: las transiciones Paleolítico Superior final - Mesolítico -Neolítico antiguo en el NE de Iberia".

Cuaternario y Geomorfología- Cicle de sortides GEO: El Roc i la Vall d'Enclar. Sortida realitzada el 18 de novembre de 2012, juntament amb l'Associació per a la Defensa de la Natura.

-
Recorregut
-
Fotografies- Magnetic Resonance in the Subsurface 2012, Hannover, 25-27 September. La Fundació va presentar un pòster en aquesta conferència anomenat MRS Hydraulic Conductivity and Geomechanics.

-
Descarregar pòster- Cicle de sortides GEO: la falla de Merens i el circ glacial de Tristaina. Sortides realitzades el 23 i 26 d'agost de 2012 juntament amb el Comú d'Ordino i l'Associació per a la Defensa de la Natura.

- Tríptic
- Instruccions plegat tríptic- Pràctiques geofísica - Les Planes de Son (Pallars Sobirà), Juny 2012.

-
Document pràctiques de geofísica (PDF)

-
Document post-pràctiques 2012

Programa Joves i Ciència (Fundació Catalunya Caixa): el passat 28 de juny de 2012 la Fundació Marcel Chevalier va participar en aquest programa organitzant unes pràctiques de geofísica per als joves alumnes assistents, un d'ells, en Martí Roset, va participar posteriorment en una prospecció de camp mitjançant l'aplicació del mètode sísmic de refracció a un terreny de la Vall d'Incles, amb l'objectiu de redactar un treball sobre aquesta pràctica, document que presentem a continuació:

- Estudi i aplicació del mètode sísmic de refracció a la Vall d'Incles (Martí Roset Julià, CCE Montessori-Palau).- Projecte de transferència de coneixements en la detecció d'aigua subterrània a l'Àfrica: Aquests és un dels tres projectes que la Comissió Nacional Andorrana per la UNESCO va presentar el 28 de febrer de 2012 a París. El programa de prospecció d'aigua al subsòl fent ús de noves tecnologies en el camp de la geofísica. Finalment, aquest projecte no va ser seleccionat a la seu central de París.-
Resum projecte- Taula rodona del 6 de juliol 2011 a Andorra la Vella, XIII Reunió Nacional de Quaternari: transformacions culturals i canvis climàtics al NE de la Península Ibèrica entre el Tardiglaciar i Holocè antic.

Portada- Presentació

-
Contingut revista


Conferència inaugural (M. Martzluff)

Document
castellano - français

Audios

Introducció
Ocupació Pirineus
Guilenya
La Margineda
Ocupacions
Canvis culturals
Als Pirineus
El debat


Discussió

Text introductori

Audios

F. Burjachs (apertura)
J. Casabó (Cova dels Blaus)
M. Martzluff (Mas d'Azil)
J. Maroto & M. Martzluff
F. Burjachs & J. Casabó
S. Riera (Paleoincendis)
E. Subirà (Val do Sado)
M. Martzluff (Juberri)
S. Riera (Pautes alimentació)
R. Yll (Catalunya central)
E. Subirà (El Collado)
J. Maroto (Resum)
M. Martzluff (Rufignac)
F. Burjachs (Conclusions)


Prólogos Cuaternario

Prólogo
- Excursió: El Tarter dels Menairons i com la mitologia pirinenca disposa de solucions per curiositats geomorfològiques. Excursió realitzada el diumenge 20 de novembre de 2011.

- Documentació- Termòmetre Clot de La Menera: El dia 11 de novembre de 2011 es va instal·lar un data logger per mesurar la temperatura ambient al Clot de La Menera, en un sector protegit. L'objectiu que l'Associació de Meteorologia d'Andorra perseguia era aconseguir un registre de temperatures extremes, d'altra banda, l'objectiu de la Fundació va ser documentar l'indret on s'ha detectat la font més freda (>1ºC), que fins la data s'hagi observat a Andorra d'un recull de més de 300 afloraments d'aigua del país en els darrers 10 anys.

- Més informació
- Sortida a Ensagents: interpretació del paisatge glacial al Pirineu. Excursió realitzada el 9 d'octubre de 2011 a la zona d'Ensagents, durant la que es van poder observar les empremtes deixades per les glaciacions ara fa més de 10.000 anys.

- Documentació sortida
- Documentacíó sortida 2005- XVIII INQUA BERN 2011 SWITZERLAND. Presentació realitzada per la Fundació Marcel Chevalier i G. Boulton.

- Abstract details
- Subglacial ploughing and drainage patterns in a glaciated valley (Andorra, Southeastern Pyrenees).- XIII Reunió Nacional de Quaternari. Organitzat per AEQUA, Fundació Marcel Chevalier i Col·legi de Ciències de la Terra d'Andorra. Centre de Congressos i Convencions d'Andorra la Vella, del 4 al 7 de Juliol de 2011.

- Article de la XIII Reunió Nacional de Quaternari a la revista CyG
- Programa
- Cicle d'excursions i conferències GEO
- Actes reunió
- Documentació excursió riscos naturals: el gran moviment del Forn
          · Sistema RISKSAR a Canillo
- Documentació excursió riscos naturals i geoarqueologia
- Cartografia de sòls de la Vall del Madriu (Principat d'Andorra, Pirineus Orientals), Palomar, J. Ros, X. i Turu, V. (2011).

Conferències XIII Reunió Nacional de Quaternari

Miguel Á. Rodríguez Pascua - Pablo Silva Barroso
La serie sísmica de Lorca (Murcia) mayo 2011: Caracterización e interpretación preliminar de los efectos arqueosismológicos y ambientales

Marc Calvet
Géomoephogenèse des Pyrénées, brève histoire d'une chaîne de montagnes

Michel Martzluff et Al.
Transformaciones culturales y cambios climáticos en los Pirineos catalanes: el Aziliense y el Sauveteriense precoz de Balma de Margineda y de Balma Guilanyà

Carlos Martí-Bono
Hommage à Pierre Barrère (1921-2011)

Marie-Claire Prat
Montagnes et vallées d'Andorre (Resumé AEQUA)
Montagnes et vallées d'Andorre (Conférence Andorre 2011)
Carte géomorphologique d'Andorre 1:50.000

Valentí Turu i Míchels
El glacialisme de les valls de la Valira del Nord: evidències d'un englaçament continuat fins a l'Holocè (article)
El glacialisme valls de la Valira del Nord (presentació)


» Noticies relacionades

   - Reunió per estudiar l'extensió glacial
   - 1428: l'any que la terra va tremolar
   - Vídeo a PirineusTV sobre terratremol 1428
   - Vídeo de Valentí Turu a ATV
   - Valentí Turu al programa Queda't aquí de RTVA
   - Valentí Turu al programa Torb de RTVA- I Simposi de glacialisme i paisatge de clima fred a la Península Ibèrica, una visió de conjunt.
Simposi dia 7 de juliol de 2011, Andorra la Vella, Principat d'Andorra. Excursió 8, 9 i 10 de juliol entre Puigcerdà i Jaca.

- Guia de camp
- Recerca: La fundació Marcel Chevalier va participar en les sessions temàtiques organitzades durant el període juny-desembre 2010, en el marc del procés de reflexió del sistema de recerca d'Andorra, organitzades pel Departament de Recerca del Ministeri d'Educació i Cultura del Govern d'Andorra.- 44è Curs Fundació FCIHS sortida de pràctiques de geofísica, organitza FCIHS i Fundació Marcel Chevalier. Dissabte 13 de març de 2010, La Seu d'Urgell.

-
Documentació- M.R.S 2009 Grenoble, 4th International Workshop on Magnetic Resonance Sounding. October 20-23, Grenoble, France.

- Més informació

- La nostra empresa, mitjançant el seu director tècnic, Valentí Turu i Michels, va presentar un pòster el dia 22 d'octubre, sota el títol "How are the water signals on a glacier? MRS pilot study on Hansbreen glacier, Hornsund, SW Spitzberg (Noruega).

- Descàrrega pòster
- Svalbard Science Forum- Excursion AFEQ (Association Française pour l'Etude du Quaternaire) 2009 - Le glaciaire des Pyrénées orientales: Ariège et Andorre. Magali Delmas (Université de Perpignan), Valentí Turu (Fundació Marcel Chevalier)

 
DOCUMENTATION SORTIE

- Livret-guide
          · France
               - Bloc 1
               - Bloc 2
               - Bloc 3
               - Bloc 4
          · Andorre
               - Arrêt 1
               - Arrêt 2
               - Arrêt 3
               - Arrêt 4
               - Arrêt 5
               - Arrêt 6
               - Arrêt 7

- Articles
           -
Article 1
           - Article 2
           - Article 3
           - Article 4
           - Article 5
           - Article 6
- Curs d'actualització en fonaments de paisatge i territori

     
▪ Fragilitat del paisatge de muntanya. Riscos naturals i induïts. (Per Valentí Turu i Míchels).

            
- Documentació:

                 ·
Aiguats:
                      1) Introducció
                      2) Inundabilitat (Mètode racional)
                      3) Inundabilitat (M. corbes de màximes crescudes)
                      4) Canalitzacions

                 ·
Allaus:
                      1) Introducció
                      2) Màxima arribada
                      3) Propietats mecàniques
                      4) Cinemàtica
                      5) Proteccions
                      6) Proteccions edificis
                      7) Urbanisme i allaus

                 ·
Esllavissaments:
                      1) Bishop modificat
                      2) Cinemàtica per caiguda de blocs
                      3) Factor de seguretat

                 · Arrossegalls

                 · Erosió

                 · Sismicitat


                 · Vídeo Debris Flow
                      Autor: Francisco Bazán
                      Lloc: Carretera A-132, Pardina de Carcavilla
                      (Murillo de Gállego), 42°21'52,9' N-0°44'33,99' W
                      UTM - x:685879 y: 4692821 Fus 30.


 

Fundació Marcel Chevalier

EARTH SCIENCES
FOUNDATION