NOTÍCIES
- Apartat notícies projecte Xarxa Temàtica PalMesoPyr.
- Acceptació de comunicació al congrés internacional de Quaternari (www.inqua2019.org), Dublin 2019: Presentem en aquest esdeveniment dades cronològiques relatives als dos darrers cicles glacials, el Würm (darrer cicle glacial), l'Eemià (darrer interglacial) i el Riss (penúltima glaciació) a Andorra i valls veïnes. La comunicació la firmen 5 autors de quatre països, Dinamarca, Espanya, Portugal i Andorra. La Fundació Marcel Chevalier és la que lidera el projecte i esperem que pugui ser publicat en una revista indexada en un futur no molt llunyà.- Article Diari d'Andorra 29/12/2018: "Quan Andorra era un llac", Nou article aparegut al Diari d'Andorra on el geòleg de la Fundació Valentí Turú descriu el paissatge de les Valls d'Andorra a la prehistòria. Es tracta d'un escrit que fa referència a l'article "Paleoclima i geomorfologia de les Valls d'Andorra" que es troba inclòs a la nova publicació del Museu d'Arqueologia de Catalunya "Les valls d'Andorra durant el neolític: un encreuament de camins al centre dels Pirineus" coordinada per Gerard Remolins i Juan Gibaja.

Diari d'Andorra
- Article Diari d'Andorra 29/07/2018: "Engolasters, llegendes a banda", l'Alba Doral, en colaboració amb la fundació, continua resseguint la petja que científics d’arreu van deixar sobre terreny andorrà. Als anys vint i trenta del segle passat traspunta el rostre del suís Fritz Nussbaum, geòleg jueu que, amb les seves publicacions, va ser el primer a internacionalitzar l’estany d’Engolasters. El de Nussbaum, recollit en diferents publicacions, va ser l’últim gran treball d’un investigador estranger sobre la geomorfologia del vessant espanyol dels Pirineus.

Diari d'Andorra

Nussbaum- Article Diari d'Andorra 23/07/2018: "Reflexions sobre un petit estat", l'Alba Doral escriu sobre Wolfgang Panzer, un desconegut geòleg alemany que va recòrrer les valls d'Andorra a principis del segle XX. Panzer va recalar al país cap al 1926 previsiblement, i el 1927 publicava a la revista Geographischer Anzeiger (editorial Justus Perthes). Un article rescatat pel geòleg Valentí Turu, de la Fundació Marcel Chevalier, entestat a recuperar aquest llegat. En aquest cas, no sense complicacions: el va descobrir a través d’una referència en una altra publicació, i després de no trobarlo en biblioteques científiques de referència a Catalunya, s’ho va manegar per fer-lo buscar a Alemanya. Teresa Turu ha fet la traducció de l’original.

Diari d'Andorra

Geòleg Wolfgang Panzer- Article Diari d'Andorra 15/07/2018: Una d'història: En Stuart-Menteath i Andorra: Aquest geòleg escocès va visitar les Valls d'Andorra en un període en el quin el mètode directe d'obtenció del Ferro (Farga Catalana) deixa de ser rendible per donar pas a la nova tecnologia dels Alts Forns. Calia doncs més mineral de ferro per alimentar als Alts Forns que en l'ús de la Farga Catalana. És possible que vingués a Andorra al 1869 per fer inventari, tal com va fer posteriorment en Thos i Codina quasi vint anys després. Però també és possible que vingués solament per documentar una obra seva sobre el glacialisme antic als Pirineus. En tot cas el francés J.F. Bladé en parla d'ell en el seu estudi geogràfic d'Andorra però no precisa més, sols que estava duent els seus estudis específics al Principat. Cal agraïr novament a l'Alba Doral del Diari d'Andorra de mostrar interés per aquestes figures de la història i que formen part del nostre patrimoni cultural.

Diari d'Andorra

Geòleg- Article Diari d'Andorra 9/07/2018: La vall de l'Ariège i Andorra protagonista de la pugna entre diluvionistes i glacialistes del s.XIX: Aquesta temàtica ha estat tractada recentment pel Diari d'Andorra aquest dilluns passat. L'Alba Doral ens fa un recorregut pel segle XIX i els estudiosos d'aquests temes, però és també al s.XX la vall de l'Ariège la protagonista de les primeres datacions absolutes pel mètode del carboni 14 aplicat al glacialisme (1982), i Andorra la primera vall dels Pirineus en datar superfícies rocoses exposades als raigs còsmics (2004). És el clima?, és la gent d'aquí?, no se però sembla que hi hagi quelcom que atreu la curiositat de molta gent a aquest racó dels Pirineus.

Diari d'Andorra

Diluvi- Article Diari d'Andorra 10/06/2018: Del Fener, ni l’últim vestigi Ahir al diari d'Andorra van publicar un interessant article sobre el desaparegut poble del Fener, amb la participació de Valentí Turu, geòleg de la Fundació Marcel Chevalier. Si bé de la desaparició del poble ja no queda casi cap misteri a resoldre sobre la causa, avui hauria de ser objecte de debat que s'hagi esborrat qualsevol record sobre el terreny d'aquest esdeveniment.

Diari d'Andorra

El Fener- Article Diari d'Andorra 27/05/2018: Una hemeroteca de l'aigua, article sobre el nostre projecte Aquateca.

Diari d'Andorra

Aquateca- Article Diari d'Andorra 02/05/2018: Fotos aèries Andorra. Més sobre l'assumpte de les fotografies aèries d'Andorra de finals de la segona guerra mundial, de les que ja us vam fe esment sobre la dificultat per tractar d'aconseguir-les, publicat al Diari d'Andorra, gràcies a l'Alba Doral pel seu interès. Esperem que ara mitjançant algun organisme oficial del país es puguin aconseguir per tal de que tothom les tingui al seu abast.

Diari d'Andorra

Foto antiga- Article Diari d'Andorra 08/03/2018: La primera fotografia aèria d'Andorra? Segons el servei de cartografia del MI Govern això està resolt, és del 1948. Però oficiosament no és així. Després de la segona guerra mundial (entre 1945 i 1946) els USA, aliats ja del règim Franquista iniciàren els primers vols a Espanya i territoris afins, entre ells Andorra. Així doncs el IGN espanyol disposa d'una col.lecció de fotografies aèries anteriors a les que fins al moment coneixiem de forma oficial.

Diari d'Andorra

Foto aèria- Article Diari d'Andorra 30/10/2017: Fòssils, patrimoni desconegut. Nou article al Diari d'Andorra sobre els jaciments paleontològics del territori andorrà. Fins a dinou jaciments amb empremtes deixades per les primeres restes de vida a les roques formen part del paisatge abdorrà. Un patrimoni desconegut i per tant també desprotegit.

Diari d'Andorra

Fòssils- Article Diari d'Andorra 10/10/2017: Prospeccions a la Sierra de Gredos Un article al Diari d'Andorra explica el que fem per muntanyes del Sistema Central Ibèric. Canvis globals, antropització i paleoambients a la Serra de Gredos: Recentment la Universitat de Castilla la Mancha, la Universitat Complutense de Madrid i la Fundació Marcel Chevalier han estat prospectant el Sistema  Central Ibèric. Al 2015 la Serra de Béjar, ara la Serra de Gredos i l'any vinent Guadarrama. Aquestes serres estan en la mateixa latitud que el Pirineu Andorrà, i la comparació pot ser útil per establir patrons segons un transsecte E-W pel centre de la Península. Més detalls en aquest recomanable article de l'Alba Doral del Diari d'Andorra

Diari d'Andorra

Gredos- 39a Fira d'Andorra la Vella: Una nova edició de la Fira d'Andorra la Vella s'apropa, la 39a edició es celebrarà el cap de setmana del 27 al 29 d'octubre de 2017. El recinte firal, ubicat al Parc central, aplegarà un any més al seu voltant la Fira d’Associacions, el Mercat Artesanal i els Espais Exteriors, on entitats culturals, esportives i sense ànim de lucre, artesans nacionals i forans, presenten al públic les seves propostes i productes. La Fundació Marcel Chevalier serà present un any més, i ja serà el setè, a l'envelat de les associacions, aquest any a la caseta nº 101. Donarem a conèixer els objectius i els treballs de la nostra Fundació dedicada a la difusió del coneixement en les ciències de la Terra així com els nostres projectes. En aquesta edició celebrarem el que serà el cinquè aniversari de la nostra revista dedicada a la difusió de les ciències de la Terra anomenada Melanterita. Aquesta revista pretén donar un petit pas endevant en la difusió de les ciències de la Terra, especialment en aquells aspectes que afecten al nostre entorn més proper, les contrades pirinenques.

Fira 2017 

Plànol Fira Associacions 
Click a la imatge per ampliar 
- 38ª Fira d'Andorra La Vella: 38a edició el cap de setmana del 21 al 23 d'octubre de 2016. El recinte firal, ubicat al Parc central, aplegarà un any més al seu voltant la Fira d’Associacions, el Mercat Artesanal i els Espais Exteriors, on entitats culturals, esportives i sense ànim de lucre, artesans nacionals i forans, presenten al públic les seves propostes i productes. La Fundació Marcel Chevalier serà present un any més, i ja serà el sisè, a l'envelat de les associacions, aquest any a la caseta nº 100. Donarem a conèixer els objectius i els treballs de la nostra Fundació dedicada a la difusió del coneixement en les ciències de la Terra així com els nostres projectes.

Fira 38 

Plànol recinte 

Plànol associacions - 2 de juny 2016 - Sortida a Coll de Nargó amb els alumnes de batxillerat: Recorregut geològic des d'Andorra fins a Coll de Nargó amb els alumnes de batxillerat de l'Escola Andorrana, sortida pedagògica sobre la formació dels Pirineus i el jaciment d'ous de Coll de Nargó.
- Colloque Q10 2016: El comitè científic de l'AFEQ (Association Française pour l'Étude du Quaternaire), organitzadora del Colloque Q10, que es va celebrar els dies 16, 17 i 18 de febrer de 2016 a Bordeaux, ha acceptat el resum de la comunicació que la Fundació presentarà en aquest esdeveniment sota el títol "Glaciation in the Eastern Pyrenees between NGRIP/GRIP GS-9 and GS-2a stadials: 25.000 years of palaeoenvironmental record in the Valira Valleys (Principality of Andorra)".

- Resum comunicació- 37ª Fira d'Andorra La Vella: 37a edició el cap de setmana del 23 al 25, octubre 2015. El recinte firal, ubicat al Parc central, aplega al seu voltant la Fira d’Associacions, el Mercat Artesanal i els Espais Exteriors, on entitats culturals, esportives i sense ànim de lucre, artesans nacionals i forans, presenten al públic les seves propostes i productes. La Fundació Marcel Chevalier va ser present un any més, el cinquè, a l'envelat de les associacions, aquest any a la caseta nº 116. Vam donar a conèixer els objectius de la nostra Fundació dedicada a la difusió del coneixement en les ciències de la Terra així com els nostres projectes.


- Dia de la Terra 2015: El Dia de la Terra és un dia festiu celebrat en molts països el dia 22 d'abril. Aquest celebració va ser iniciada als EUA l'any 1970, així que aquest any 2015 és el seu 45è aniversari. El seu promotor fou el senador nord-americà Gaylord Nelson, que volia conscienciar dels problemes del medi ambient per protegir la Terra. Actualment aquesta celebració està coordinada a nivell mundial per l'Earth Day Network (Xarxa del Dia de la Terra) amb diferents actes a més de 192 països cada any. El Dia de la Terra s'ha convertit en un esdeveniment informatiu i educatiu sobre el problemes del medi ambient.

   Des de la Fundació Marcel Chevalier ho volem celebrar compartint un petit treball de papiroflèxia, això que avui dia es diu origami. Basat en l'article "Interpretació genètica de la unitat deformada de la secció estratigràfica de Sornàs: un drumlin a les valls de la Valira del Nord, Principat d'Andorra (Pirineus Orientals)", presentat al Vè Congrés Nacional de Geomorfologia celebrat a Granada al setembre de 1998.

- Secció estratigràfica per muntar
- Presentació aflorament i muntatge papiroflèxia
- Vídeo d'instruccions de muntatge
- Juan Ramón Vidal Romaní, expert en el mapa tectònic gallec, ingressa a la Reial Acadèmia Galega de Ciències - És una satisfacció per a la Fundació Marcel Chevalier que un conegut i amic nostre com el Moncho tingui aquest reconeixement, amb ell hem col·laborat en la millora del coneixement del glacialisme a Andorra, amb ell vam ser els primers als Pirineus en aplicar les datacions de superfícies glacials mitjançant nucleids cosmogènics. Actualment estem treballant en una publicació conjunta en la revista francesa Quaternaire sobre l'evolució de la formació de les valls d'Andorra en relació a la fossa tectònica de la Seu d'Urgell i La Cerdanya.

- Notícia

Referències
Dataciones con isótopos cosmogénicos (10Be) el "LGM" (Last Glacial Maximun) y "The Last Termination" en los valles del Gran Valira y la Valira del Norte (Principado de Andorra, Pirineos Orientales. TURU I MICHELS, V., VIDAL-ROMANÍ, J.R., FERNÁNDEZ-MOSQUERA, D. (2011).

Dataciones con isótopos cosmogénicos (21Ne): evolución del relieve andorrano en el cuaternario y tasas de erosión (Principado de Andorra, Pirineos Orientales). TURU I MICHELS, V., VIDAL-ROMANÍ, J.R., FERNÁNDEZ-MOSQUERA, D. (2011)- Les avetoses andorranes. Una aproximació al seu origen des de la pedoantracologia. Aquest és el nom del projecte de recerca seleccionat en els ajuts de recerca de temàtica andorrana 2014 del Ministeri d'Educació i Joventut. Raquel Cunill de la UAB és la investigadora principal. El projecte s'efectuarà en col·laboració entre la UAB i la Fundació Marcel Chevalier. Des d'aquí felicitar a la Raquel i agrair al departament de Recerca.ad i el Ministeri que representa aquest ajud. L'estudi se centrarà en la vall de Montaner (La Massana).

 

- Adjudicació
- Memòria del projecte- "Desenterrant el passat" finalitza el cicle amb la presentació de les excavacions a Sant Serni de Tavèrnoles. La tercera edició del cicle de xerrades “Desenterrant el passat” s’ha tancat amb una assistència rècord d’espectadors, la darrera conferència ha estat "Desenterrant els secrets de Sant Serni de Tavèrnoles. Resultats de les excavacions arqueològiques al monestir". En la xerrada es va poder veure com les excavacions realitzades van posar de manifest deformacions en la fonamentació de l'absis semicircular, podent interpretar-se una ona de xoc en direcció nord-sud.

 - Curs "Outcrop analogs for Palaeozoic and basement reservoirs" - Curs celebrat entre el 23 i el 26 de setembre de 2014 amb presència internacional, on van participar dos noruecs, un suec i un francès. La Fundació Marcel Chevalier ha participat en aquest esdeveniment subministrant material científic.


- Dossier del curs- Els primers andorrans - Article publicat al Diari d'Andorra sobre els treballs presentats al XVII Congrés mundial de la Unió Internacional de Ciències Prehistòriques i Protohistòriques celebrat a Atapuerca per part dels arqueòlegs Jean Guilaine, Michel Martzluff i Gerard Remolins juntament amb el geòleg de la Fundació Marcel Chevalier Valentí Turu. L'estudi proposa el vessant atlàntic (àrea de Mas d'Azil), com a punt d'origen de les primeres comunitats nòmades arribades a les Valls en extensos periples per buscar aliment, viatges de fins a 150 km.


- L'arqueòleg Gerard Remolins i el geòleg de la Fundació Marcel Chevalier Valentí Turu, parlen sobre els primers andorrans al programa Cara o creu de RTVA, on presenten les conclusions dels estudis fets a la Balma de la Margineda, noves pistes sobre aquells pobladors del paleolític superior.- Reunions científiques: El geòleg de la Fundació Valentí Turu, juntament amb Juan R. Vidal-Romaní, geòleg i director de l'Institut d'Investigació de Geologia, de la Universitat de la Corunya, van presentar el seu treball "Évolution géomorphologique ancienne pour une vallée du versant méridional des Pyrénées Orientales. Âge et rytmes de constuction de la vallée de la Valira du Nord (Principauté d'Andorre) à partir de données d'isotopes cosmogéniques (21Ne et 10Be) al Colloque International Q9 "Quaternaire nº9", Le Quaternaire: marqueurs, traçeurs et chronomètres, que es va celebrar a Lió entre els dies 26 i 28 de març de 2014.

- Presentació Turu i Vidal-Romaní
- Resum Turu et i Vidal-Romaní
- Pòster- Voluntariat: El projecte de voluntariat d'enguany - La Universitat d'Andorra juntament amb l'ONG Cooperand i amb el patrocini de la Fundació BPA organitza un curs anual sobre la Cooperació Internacional. Com a resultat del mateix s'han presentat un total de vuit projectes destinats als col.lectius més desafavorits del país. Un d'aquests vuit projectes fou el nomenat "Plataforma Activa" que mira de posar en contacte possibles donadors (empreses privades, persones particulars, col.lectius ...) amb possibles receptors (ONG's), fent ús d'una plataforma web on són presents els projectes a finançar, on la Fundació Marcel Chevalier ha participat. No obstant el projecte escollit ha estat el "Aprendre a Cooperar" i des d'aquí felicitar la iniciativa dels nostres companys de fatigues. 

La promotora del projecte "Plataforma Activa" és la Inés Martí de la Fundació Tutelar i en coautoria hi ha la Tamara Paez del Cos de Bombers i en Valentí Turu. L'objectiu de tots plegats és de donar el projecte a conèixer i realitzar-ho amb altres possibles finançaments.

- Presentació plataforma activa- Assessoraments: Des de la Fundació s'està assessorant en les tasques per l'extracció d'aigua del subsòl a l'Associació Nova Generació, per al Projecte Arbre de Vida. Aquest projecte tracta de la construcció d'un centre infantil polivalent a Djibo (Burkina Faso). Aquesta Associació va contactar-nos en assabentar-se del projecte SNMR Àfrica (presentat en l'edició 2012 de la Fira d'Andorra), ja que després d'efectuar 3 perforacions no han aconseguit trobar aigua. Des de la Fundació s'està assessorant a la missió en l'anàlisi dels resultats de les prospeccions fetes i les possibles solucions que hi han de cara a la construcció d'un pou d'aigua. Per més informació sobre el projecte d'aquesta ONG a Burkina Faso teniu el següent enllaç: http://ongnovageneracio.blogspot.com.es/p/burkina-faso.html


                          - Ajuts a la recerca en el marc de la Comunitat de Treballs dels Pirineus (CTP): La Fundació ha rebut una ajuda a la recerca per part del ministeri d'Educació i Joventut en el marc de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), concretament per finançar la mobilitat d'investigadors. La Fundació pretén seguir les reunions i els congressos de la xarxa temàtica CTP PalMesoPyr, que estudia els períodes paleolític i mesolític, el muntant de l'ajuda ha estat de 1.250 €.

 Així mateix, també dos investigadors de la Fundació han rebut ajudes per a participacions en congressos, 456 € per al desplaçament a la VIII Reunió de Quaternari Ibèric a Sevilla i 491 € per a la participació en el X Simposi d'Hidrologia que es va celebrar a Granada. En l'apartat d'activitats d'aquesta mateixa web podreu trobar el material científic que es va presentar en aquests dos esdeveniments.

- Informació- Glacialisme de l'Alt Urgell: Capa cartogràfica par a visualitzar en Google Earth l'extensió de les antigues glaceres que ocupaven les valls del Segre en la seva confluència amb el riu Valira.

- KMZ glaceres Alt Urgell

     

- La Fundació ha desenvolupat els textos sobre la geologia de l'Alt Urgell integrats a l'exposició "La natura de l'Alt Urgell", i que figuren al tercer pis de l'Espai Ermengol de la Seu d'Urgell (Carrer Major nº 8), aquesta s'inaugura el dimarts 3 de desembre a les 20:00 h.- XXXVII edició de l’Aplec Excursionista dels Països Catalans: va tenir lloc al Principat d'Andorra, entre l’1 i el 3 de novembre del 2013. El Club Pirinenc Andorrà (CPA) s’encarregà de l’organització, juntament amb el Comú d'Andorra la Vella i Vallnord.

La Fundació Marcel Chevalier va participar en la sortida del dissabte 2, que sortia a les 9:45 h de La Massana per fer el recorregut pel circuit de Tristaina amb el tríptic interpretatiu que aquesta va elaborar i que va servir de base al nou circuit que es va inaugurar recentment.

- El llac del miler de persones- 8th IAG International Conference on Geomorphology: Geomorphology and Sustainability. 27-31 Agost 2013, París. La nostra Fundació participà en l'organització d'una de les 20 excursions programades per tota França, concretament per veure la geomorfologia i història sedimentària de l'antic llac juxtaglacial de La Massana, el dia 5 de setembre de 2013 juntament amb l'equip del Laboratoire Medi Terra de la Universitat de Perpignan (Marc Calvet i Magali Delmas). En el següent enllaç podreu descarregar el pòster que es va presentar al respecte de l'excursió programada i que dóna a conèixer les darreres novetats científiques sobre l'antic llac de La Massana i Ordino.

- Pòster: Glaciolacustrine record chronology, the La Massana and Ordino Palaeolake (SE Pyrenees).- Inauguració circuit interpretatiu al circ glacial de Tristaina: el passat 21 d'agost de 2013, es va inaugurar al circ glacial dels estanys de Tristaina un nou recorregut per descobrir la morfologia, l'efecte del gel i dels moviments tectònics. La Fundació Marcel Chevalier va participar en aquest projecte assessorant i aportant informació sobre la geologia de la zona.

- El llac del miler de persones- Projecte servidor de mapes Aquateca: El passat 22 de març de 2013 s'efectuà la presentació del projecte Aquateca, fet per la Fundació Marcel Chevalier amb la participació de la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco (CNAU). Al projecte s'han afegit d'altres als quals cal agrair la seva confiança ja que han permès fer-lo realitat (Aigua del Pirineu SL, Igeotest SL1, Vista-Clara Inc.). No obstant el projecte continua obert a més "partners".

El resum del projecte el podeu trobar aquí.

Aquest projecte és la proposta que els organitzadors presenten a l'ONU com una activitat dins de l'Any Internacional de la Cooperació en Matèria de l'aigua a Andorra.

- Tarjeta presentació- Publicat a la revista Landform Analysis de l'Association of Polish Geomorphologists l'article Surface NMR survey on Hansbreen Glacier, Hornsund, SW Spitsbergen (Norway) fruit de la nostra primera campanya d'investigació al cercle polar Àrtic.

- Article- Amb motiu de l'aprovació de la Llei 27/2012 del 18 d'octubre de creació del Col·legi Oficial de Geòlegs d'Andorra, hem entrevistat a la seva presidenta, Carolina Pallerés, per tal d'explicar com ha estat aquest procés i quins beneficis tindrà tant per als geòlegs del nostre país com per a la societat en general.

- Entrevista (PDF)- Bones noticies per a la Fundació, la Unesco de Polònia ens dóna el seu suport per al projecte d'una futura campanya d'investigació al cercle polar Àrtic.

- Artic SNMR Project- Aprovada la creació del Col·legi Oficial de Geòlegs d'Andorra: Finalment, i després d'un llarg procés, el Consell General del Principat d'Andorra ha aprovat la Llei 27/2012 del 18 d'octubre, de creació del Col·legi Oficial de Geòlegs d'Andorra, un dels seus objectius principals serà la regulació i l’ordenació de l’exercici de l’activitat professional del geòleg, i també la salvaguarda i l’observança dels seus principis ètics, deontològics i jurídics.

- Edicte- El passat 18 de novembre ens va deixar el geòleg holandès Henk Zwart, a l'edat de 88 anys, molt lligat al desenvolupament del coneixement geològic dels Pirineus i d'Andorra, com demostra la realització del primer mapa geològic modern del Principat fet amb el seu alumne i company Jaap Hartevelt al 1968.

- Hendrick Jan Zwart- Disponible el nou fascicle del Boletín Geológico y Minero, que en aquest cas es tracta d'un número monogràfic del terratrèmol de Lorca esdevingut el passat 11 de maig de 2011. Aquest treball serà presentat en acte públic el dimarts 6 de novembre de 2012 al Centro de Desarrollo de Lorca (Murcia).

- El contingut es pot consultar a la pàgina web del butlletí, a l'apartat Último Número.

- Boletín Geológico y Minero (Monogràfic terratrèmol Lorca)- Una vegada finalitzada amb èxit la 34a Fira d'Andorra la Vella, posem a disposició dels nostres seguidors i de totes les persones interesades els pòsters dels projectes presentats, els podeu descarregar en format PDF.

- Pòster presentació projecte Aquateca
- Pòster presentació projecte Biblio+
- Pòster SNMR Àfrica
- Pòster SNMR Svalbard
- Pòster SNMR Hannover- Els propers dies 26, 27 i 28 d'octubre ens podreu trobar a la 34edició de la Fira d'Andorra la Vella, ens trobareu a l'estand 36 de l'envelat d'associacions, on us explicarem tots els nostres projectes, entre ells un llibre que es publicarà properament sobre la hidrogeologia de la cubeta d'Andorra.

- Més informació- Amb motiu del dia internacional dels arxius (9 de juny), l'Arxiu Nacional d'Andorra va presentar la primera publicació digital dedicada al Fons fotogràfic de Guillem de Plandolit així com també, va inaugurar una nova exposició virtual dedicada a uns dels pioners de la fotografia a Andorra. Totes dues activitats volen retre homenatge als pioners de la fotografia a Andorra al mateix temps que es posa en valor el testimoni d'una manera de fer, d'una manera de viure.

- Arxiu Nacional d'Andorra- Cartografia d'Andorra: Reportatge aparegut el 7 de juny de 2012 al diari Bondia Andorra sobre Maurice Gourdon, l’explorador precursor de la cartografia andorrana al segle XIX. El geògraf i fotògraf francès va ascendir els cims en tres expedicions, el 1878, el 1881 i el 1882.

- Reportatge- Geologia d'Andorra: En Bas Van Der Eeckhout, geòleg que va fer la seva tesi a les Valls de Sorteny i Ransol a mitjans de la dècada dels 80, per a la Universitat d'Utrech, ens ha informat d'un estudi realitzat  pel geòleg Jochen E. Mezger (Institute für Geowissenschaften) que obre la porta a l'existència de roques molt antigues en el Massís de l'Aston (situat al Nord de la Coma d'Arcalís, Ordino), amb una edat Precambriana, idea que ja va ser exposada als anys 70 pels geòlegs francesos i que posteriorment fou refusada. En el pòster científic enllaçat a continuació podreu llegir els resultats.

- Pòster

* Pòster presentat per Jochen E. Mezguer al 13 Symposium on Tectonics, Structural Geology and Crystalline Rocks (TSK 13), Frankfurt (Main), Germany, April 6-12, 2010.
- Fòssils: patrimoni desconegut: Article al Diari d'Andorra sobre els fòssils d'Andorra realitzat al geòleg Valentí Turu de la Fundació Marcel Chevalier.

Clic per veure més gran


DOCUMENTS

- El cas de les destrals i altres objectes neolítics d'Andorra venuts a Internet

El 21 de març de 2017 el Govern d'Andorra compra per internet, pagant 45 euros, una peça que s’assegura prové del jaciment de Juberri , es tracta d'una destral polida d'època neolítica, d'uns 11 cm de longitud. Aquesta noticia és recollida per la premsa el 31 de març, concretament pel Periòdic d'Andorra. L’arqueòleg Gerard Remolins dubta de la seva autenticitat és «molt lluent, massa arrodonida, no està malmesa ni té traces de quan es va fer, ni tampoc del mànec. No s’assembla a les que es van trobar a Juberri». De fet, «sembla un còdol de riu», va sentenciar. Dies més tard, el 6 d'abril, el mateix usuari de la pàgina web Todocolección.net que ha venut una presumpta destral neolítica procedent del jaciment de Juberri al departament de Patrimoni Cultural n’ofereix una altra per Internet. En aquest cas, el venedor en demana 60 euros. Des de llavors diversos utensilis i no només de Juberri han sortit a la venta en el mateix portal, finalment arribant la nostra preocupació a un mitjà de comunicació escrit, que ens va demanar més informació. Davant d'això, vam donar a conèixer la nostra opinió sobre aquest assumpte a la nostra pàgina de Facebook que reproduïm aquí “S'agraeix que es faci ressò d'un problema que també pot perjudicar la imatge del país. En tot cas si no es persegueixen possibles conductes delictives ens podem trobar que Andorra sigui coneguda per tenir peces arqueològiques que no corresponen, i en el seu nom ser comercialitzades arreu en no vulnerar cap legislació més que l'andorrana. És important que en aquest estat embrionari s'adoptin les mesures oportunes per frenar la magnitud d'una possible estafa. Algú s'ha preguntat si al país hi ha alguna divisió de delictes en la qüestió de peces d'art, d'arqueologia, paleontologia o de peces minerals?. Estem preparats per fer-hi front a la venta massiva d'aquest tipus de peces en el mercat electrònic utilitzant el nom d'Andorra per eludir la justícia en els països on s'efectua la transacció?. En tot cas és d'agrair que la notícia surti a la llum”.


· 15/04/2011 Juberri exportava destrals al neolític
· 16/03/2017 Destral de Juberri venuda el 21/03 (Hacha pulida del Neolítico de Andorra (Juberri). Roca: Corneana. Arqueología. 11 Cm de longitud)
· 31/03/2017 Destral neolítica o còdol de riu? El Govern compra per internet per 45 euros una peça que s’assegura que prové del jaciment de Juberri
· 31/03/2017 Una destral i alguns dubtes
· 01/04/2017 Gelabert admet que no se sap si la destral neolítica és autèntica. La ministra explica que el Govern té l'obligació de comprar el patrimoni nacional
· 01/04/2017 Gelabert admet que no saben si la destral de Juberri és “real o falsa”
· 06/04/2017 Una altra destral, ara per 60 euros. L’usuari que va vendre una peça al Govern ofereix una nova eina neolítica per Internet
· 07/04/2017 I més destrals (de Juberri, o no)
· 08/04/2017 [Sobre la compra de la destral de Juberri] La propera vegada vigilarem més el procediment”
· 10/04/2017 La destral polèmica
· 10/04/2017 La Universitat Autònoma actuarà contra el venedor de les destrals
· 15/04/2017 La destral de Juverri
· 21/04/2017 Destral de Juberri venuda (Hacha votiva pulida del Neolítico de Andorra (Juberri). Roca: corneana. Arqueología)
· 16/05/2017 Continuen sortint a la venda objectes prehistòrics suposadament d'Aixovall (Brazalete, azuela votiva y molino Neolíticos. Arqueología. Procedencia: Andorra, Aixovall).
· 16/05/2017 Més objectes prehistòrics suposadament d'Aixovall (Hacha pulida votiva. Edad: Neolítico. Procedencia: Andorra (Aixovall). Roca: Corneana. Arqueología)
· 17/05/2017 Arqueòlegs demanen que la policia abordi l'afer de les peces de Juberri. El grup transfronterer de recerca PalMesoPyr suggereix una actuació conjunta d’agents andorrans i mossos per “l’amenaça” sobre el patrimoni - Article en PDF
· 20/05/2017 Un nou lot a la venda de arqueologia d'Andorra (Puntas de flecha y de lanza, raspadores y cuchillo (11). Palelítico superior. Andorra, Ordino, Arans)
· 05/06/2017 Continuen sortint peces d'arqueologia suposadament andorrana a la venda (Hacha votiva del Neolítico de Andorra (Juberri). Roca: Jaspe verde. Arqueología. 11 Cm de longitud)
· 05/06/2017 També d'Arinsal (Brazalete, hacha y molino Neolíticos. Arqueología. Procedencia: Andorra (La Massana, Arinsal)


- L'estructura del poblament prehistòric andorrà:
L'excavació i l'estudi de diversos jaciments prehistòrics d'Andorra han aportat avanços importants en períodes concrets com ara l'Epipaleolític o el Mesolític. Els resultats i les evidències arqueològiques documentades en les darreres dècades permeten cada vegada més ampliar el coneixement de la prehistòria en general i considerar la possibilitat de caracteritzar-la de manera més acurada i particularitzada a Andorra.

La Fundació Marcel Chevalier ha col·laborat en l'estudi dels jaciments neolítics de Juberri, es tracta dels resultats d’una excavació d’urgència realitzada al Camp del Colomer i d’una de preventiva al Carrer Llinàs núm. 28, ambdues a la vila de Juberri (2009 i 2010). Aquest s'han documentat a la publicació "Comunitats agrícoles al Pirineu, l'ocupació humana a Juberri durant la segona meitat del Vè mil·lenni cal AC (Feixa del Moro, Camp del Colomer i Carrer Llinàs 28, Andorra)".

Aquesta col·laboració s'ha materialitzat en tres articles del volum anteriorment esmentat i que a continuació compartir per a qui els vulgui llegir:

     -
L'aprofitament litològic per a la indústria lítica a l'entorn de Juberri
     -
Els artefactes macrolítics de mòlta, trituració i abrasió
     -
Els punxons de Juberri


- Resolució POCTEFA:
Notificació de la decisió del Comité de Programació del Programa INTERREG V A Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2014-2020
Finalment el projecte VALPYR malauradament, ha extat exclòs de les ajudes FEDER.

     -
Carta resolució


- Projecte VALPYR:
El diumenge 4 d'octubre es va celebrar la reunió dels representants dels territoris del projecte per parlar del POCTEFA d'enguany (Programa Operacional de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra). La reunió s'ha fet a Arinsal (Andorra) en el local de la Fundació Marcel Chevalier. Van ser presents representants de la UAB, de la UB, de la UNIZAR, de la Ude Toulouse II i la FMC, participarà també en el projecte la Univ. de Perpinyà i la Univ. del País Basc amb possiblement la Societat Basca per les Ciències Aranzadi. El projecte es desenvoluparà al voltant de dos eixos principals que consisteixen en un Laboratori virtual i la documentació d'una sèrie de rutes del pas de banda a banda dels Pirineus. El laboratori virtual serà una eïna de treball on es reuniran les dades dels principals jaciments arqueològics-paleofauna i paleoambientals. Els territoris que intervindran són el País Basc, Aragó, Midi Pyrénées, Catalunya, Pyrénées Orientales i Andorra.

     -
Projecte POCTEFA


- De la CTP a POCTEFA, Prehistopyr-Palmesopyr a Valpyr:
Lourdes Montes, de la Universitat de Saragossa, informa de la reunió mantinguda amb la Sra. Teresa Zas de la CTP (Comunitat de Treball dels Pirineus), sobre la possibilitat de presentar la continuació del projecte Prehistopyr/Palmesopyr a Valpyr en una ajuda Poctefa (Espanya-França-Andorra). La versió definitiva del Programa POCTEFA 2014-2020 aprovada al maig per la Comissió Europea està disponible als següent enllaç.

     - Programa POCTEFA


-
Memòria Científica Xarxa Temàtica PalmesoPyr 2013-2014: Ha estat l'objectiu d'PalMesoPyr assentar una xarxa d'investigació de la Prehistòria pirinenca a partir dels principals grups d'investigadors de les dues vessants, pretenent ampliar en la mesura del possible a nous socis. Aquesta ampliació ha estat possible en concedir el Govern d'Andorra el 2013 la possibilitat de participar a la xarxa a través de la Fundació Marcel Chevalier a Valentí Turú i Michel Martluzff, aquest últim, adscrit a la Universitat de Perpinyà.

          - Document


- Converses sobre arqueologia: L'arqueòleg Gerard Remolins parla al programa de Radio Nacional d'Andorra El Torb sobre les darreres investigacions de la Balma de La Margineda.

          - El Torb 18-09-2014


- Newsletter de l'INRAP (Institut National de Recherches Archeologiques Préventives).

          - Inrap Newsletter


- XVII Congrés UISPP (Unió Internacional de Ciències Prehistòriques i Protohistòriques). Burgos, 1-7 de setembre de 2014.

          -
Informació

- La xarxa temàtica PalMesoPyr va organitzar conjuntament amb la Comissió VI de la UISPP una sessió científica per a aquest congrés. La sessió va tenir una jornada de durada, i acompanyada d'una sessió de pòsters, es dividí en tres apartats cronològics amplis amb l'intenció de presentar visions tècniques, culturals i econòmiques àmplies: Paleolític, Mesolític-Neolític, Edat del Bronze-Protohistòria.

De l’1 a 7 de setembre va tenir lloc a Burgos el XVII Congrés de la Unió Internacional de Ciències Prehistòriques i Protohistòriques (UISPP), organitzat entre d’altres institucions per la Fundación Atapuerca i la Universitat de Burgos.

En el si del Congrés la Xarxa temàtica PrehistoPyr-PalMesoPyr, que integra a investigadors dels diversos territoris que conformen l’àmbit pirinenc (Andorra, Aquitania, Aragó, Llenguadoc- Rosselló, Migdia-Pirineus, País Basc i Catalunya) hem organitzat la sessió titulada: The management of resources and territories in the Pyrenees from the earliest human occupations to the end of the Protohistory. A behavioural perspective.

La sessió tingué lloc el dimarts 2 de setembre, durant la qual es presentaren un total de 18 comunicacions, gairebé totes amb participació d’investigadors de la nostra xarxa temàtica, abastant des de la caracterització de les matèries primeres lítiques a la definició de territoris econòmics i culturals al llargs dels mil·lennis a la zona pirinenca.

La sessió fou un èxit de participació i d’assistència del qual tots els organitzadors, comitè científic i assistents ens hem de congratular.  Molts són els resultats científics que se’n desprenen de les comunicacions presentades, totes d’altíssim nivell científic, però el més destacable i en el que coincidiren els presents és en la necessitat de continuar articulant de cara al futur més immediat, i també a mitjà termini, nous mecanismes que ens permetin continuar amb la dinàmica iniciada ara fa 4 anys de contacte i col·laboració entre les diverses institucions i investigadors que centren en l’estudi de la prehistòria al Pirineu el leitmotiv de la seva recerca científica.

Text de Xavier Mangado Llach (Departament de Prehistòria, Història Antiga i ArqueologiaFacultat de geografia i història (Universitat de Barcelona).

- Pàgina web XVII Congrés Mundial UISPP Burgos 2014
- Abstracts book

Notícies en premsa:

- 1.600 científics de 60 països dels cinc continents es troben a Burgos en el congrés de prehistòria més important del món
- Un congreso de prehistoria y protohistoria definido por la renovación generacional
- Crónica de un congreso de humanos, todos fósiles
- Balance del XVII Congreso Mundial de Prehistoria y Protohistoria


ESDEVENIMENTS

 
Fundació Marcel Chevalier

EARTH SCIENCES
 FOUNDATION