LECTURES
Tesis doctorals, treballs de màster i novetats editorials


- Entrega de la revista British Society for Geomorphology "10 Razones por las cuáles la Geomorfología es importante". Versió española, BSG.
- Entrega de la "Revista de la Sociedad Geológica de España" Vol. 32 Núm. 1, Junio 2019.
- Publicació de l'últim número de la revista "Géomorphologie: relief, processus, environnement". Vol. 25 - nº1, 2019
- Entrega de la segona edició de "Catálogo de loes efectos geológicos de los terremotos en España". Instituto Geológico y Minero de España. Serie: Riesgos Geológicos y Geotècnia N.º 6.
- Entrega de la revista Cubía, Bolteín del Grupo Espeleológico Edelweiss. Revista número 23, Abril 2019.
- Cuaternario y Geomorfología, revista de la Sociedad Española de Geomorfología y Asociación Española para el Estudio del Cuaternario. Trabajos aceptados (En prensa).
- Revista "Ingénierie écologique appliquée aux milieux aquatiques. Pour qui? Pour quels bénéfices?"
- Segona entrega de la revista Earth Heritage, The Geological and Landscape Conservation Magazine.
Revista número 50. Tardor 2018.
- Revista semestral de Ciencias de la Tierra GEOGACETA 64, julio-diciembre 2018. Comunicaciones presentadas en la LXIV Sesión Científica / Ávila, 1 de Junio de 2018.
- Llibre "CIENCIA, y yo quiero ser científico!!!". Aquest és un  llibre de descàrrega lliure (llicència Creative Commons) que busca fomentar la vocació científica entre els més joves, tot i ser adient per a tothom que es mostri curiós pel mon que ens envolta. L'obra compta amb la col·laboració de més d'un centenar d'investigadors narrant la seva experiència i tasca científica i animant a l'alumnat d'ESO i Batxillerat a interessar-se per les ciències. El pròleg de l'obra està signat a quatre mans per Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació Cultura de Pau i exdirector general de la UNESCO, i Federico Mayor Menéndez, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat Autònoma de Madrid i expresident de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM).

Portada llibre- Llibre "Ciencias de la Tierra: una introducción a la geología física": La Geologia física, sobre la qual tracta aquest llibre, estudia els materials que componen la terra i busca comprendre els diferents processos que actuen sota i sobre de la superfície terrestre. L'objectiu de la geologia històrica és comprendre l'origen de la Terra i la seva evolució al llarg del temps. Per tant, procurar ordenar cronològicament els múltiples canvis físics i biològics que han ocorregut en el passat geològic. L'estudi de la geologia física precedeix lògicament a l'estudi de la història de la Terra, perquè, abans d'intentar revelar el seu passat, hem de comprendre primer com funciona la Terra.
- Publicació: Treball de màster realitzat per Eric Crespo Salas en l'especialitat de Riscos Geològics del Master de Recursos Minerals i Riscos Geològics de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els Pirineus, en un principi poden semblar una regió amb una activitat sísmica quasi inactiva tectònicament, però no és així. Aquests pateixen una deformació molt lenta que a través dels registres històrics de sismicitat és molt difícil d’observar. Aquest treball es basa en la hipòtesis que la zona del nord de la cubeta d’Andorra que presenta uns elements geomorfològics amb expressió a la superfície, podrien ser indicis d’una zona de tectònica activa, en particular la presència de falles actives reportades per Turu, et al (2005). Amb això, es vol contribuir al coneixement de la perillositat sísmica en una zona on no s'han realitzat quasi estudis en la matèria. El treball té com a finalitat la identificació i la caracterització de falles actives a les poblacions d'Andorra la Vella i Escaldes, mitjançant un estudi geològic i la proposta d’un model d’evolució de la cubeta

Estudi d'elements neotectònics i glacials a la cubeta d'Andorra 
- Publicació: Documents relatius a la jornada "Les sols en milieux karstiques". Le vendredi 9 octobre 2015 à la Maison de la réserve du lac de Remoray, la journée d'échanges sur les sols en milieux karstiques, organisée par France Environnement Franche-Comté (FNE Franche-Comté) a fait salle comble. Le sujet est mobilisateur comme l'atteste la diversité des participants: agriculteurs, associations, scientifiques, techniciens de collectivités, élus, représentants de l'Etat ont esemble réfléchir à des leviers permettant d'améliorier la gestion de les sols et de protéger les ressources naturelles.

Le sol est vivant et constitue la base de toute production végétale, donc de toute la nourriture des êtres humains. Le sol est une ressource rare qu'il convient de protéger pour l'avenir de l'humanité, et cette protection passe par la transmission de la connaissance.- Synthèse de la journée par Frédéric Denhez, journaliste, chroniqueur à France Inter (émission «CO2 mon amour»), auteur de «Cessons de ruiner notre sol»: Le sol, le calcaire et l'eau: le Comté

- Lire ou ré-écouter les différentes interventions de la journée- Publicació: Actes de la XIV Reunión Nacional de Cuaternario, Granada, Julio de 2015. Una visión global del Cuaternario. El hombre como condicionante de procesos geológicos (J. P. Galve, J. M. Azañón, J. V. Pérez Peña y P. Ruano, Eds.). pp 248-251. AEQUA.

 - Cuadernos de campo del Cuaternario Nº 2 - A la pàgina web de l'AEQUA (Asociación Española para el Estudio del Cuaternario), a dins de la secció Publicaciones, podreu trobar el número 2 de "Los Cuadernos de Campo del Cuaternario", iniciativa editorial que preten recopilar totes les activitats de camp lligades als grups de treball d'aquesta associació, així com als Congressos i Reunions Científiques que aquesta pugui organitzar o en les que col·labori.

 - Top 50 Quaternary sites - Durant l'any 2014, com a part de les celebracions del 50 aniversari de la QRA, es va compilar una llista dels 50 llocs del Quaternari més significatius dins de la Gran Bretanya nominats per la comunitat QRA. Aquesta iniciativa va tenir una gran resposta i es van presentar més de 80 llocs. Aquests "millors llocs" són tots ara publicats i disponibles per a baixar aquí:

 

- Llibre- Revistes: Geologica Acta - Volum 13 (Nº 2) corresponent a l'special issue de les VII Jornadas de Geomorfología Litoral 2013.- Revistes: Cuadernos de Investigación Geográfica - Revista, inclosa en el segon quartil de Scopus segons l'índex d'impacte de 2013, Scopus és la major base de dades de citacions i resums de literatura arbitrada i de fonts d'alta qualitat en el web, proporciona una visió general completa de la producció mundial de recerca en els camps de la Ciència, la Tecnologia, la Medicina, les Ciències Socials i Arts i Humanitats. La revista es centra en la publicació d'articles de Geografia Física, en anglès o castellà.

- Vol 41 (1 2015)
- Publicació: Actes del IV congrés ibèric de la IPA (International Permafrost Association) realitzat a Núria (Vall de Ribes, Pirineu Oriental), entre el dies 25 i 27 de juny de 2013.

- Actes: Avances, métodos y técnicas en el estudio del periglaciarismo

 - Publicació: Documents científics de la Sociedad Española de Geomorfología (SEG). Monografies Científiques nº 4: Processos d'erosió en camps abandonats del Pirineu. Ruiz Flaño, P. 1993. SEG, Geoforma Ediciones, Logroño, 191 pp. PDF complet per descàrrega des de la SEG.

- Descàrrega
- Publicació: Està disponible per a descàrrega fins a final de mes el llibre electrònic de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura) sobre governança i gestió de les àrees naturals protegides, que per primera vegada inclou un capítol, el 18, sobre geoconservació.

- Pàgina descàrrega
- Capítol geoconservació- Publicació: El passat 17 març 2015 es va celebrar el I Congrés sobre les Aplicacions dels drons a l'Enginyeria Civil, on es va presentar la Guia dels Drons i les seves Aplicacions a l'Enginyeria Civil. També pots accedir a les ponències del Congrés.
- Publicació: L'IGME publica el llibre "Guía metodológica para la integración del patrimonio geológico en la evaluación de impacto ambiental", L'objectiu d'aquesta guia metodològica és contribuir a millorar la posada en valor i la protecció del patrimoni geològic en la planificació de qualsevol projecte sotmès per llei a l'estudi d'impacte ambiental.

- IGME
- Celebració del 50 aniversari del Curs Internacional d'Hidrologia Subterrània (CIHS) 1967-2016 - Nova publicació de la FCIHS (Fundación Centro Internacional de Hidrología Subterránea), "Conceptos básicos de hidrología subterránea". Aquest volum està dirigit a estudiants universitaris ia professionals de la
hidrogeologia, i desenvolupa els aspectes bàsics relacionats amb les aigües subterrànies, preu 60 €.

- Més informació
- Publicacions FCIHS

Hidrologia subterrània- Sant Jordi 2015: 23 abril, dia del llibre, per celebrar-ho volem recordar que la Fundació va publicar a l'any 2012 un llibre titulat "Estudio hidrogeológico de la cubeta glaciar del Principado de Andorra", de la geòloga María Carmen Gutiérrez Rodríguez.

La cubeta de sobreexcavació glacial d'Andorra la Vella - Escaldes-Engordany es troba situada a la vall del riu Gran Valira, al llarg de les poblacions d'Escaldes-Engordany, Andorra la Vella, Santa Coloma i la Margineda, a les parròquies d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany al Principat d'Andorra. La cubeta està formada principalment de dos aqüífers de tipus multicapa, els quals estan relacionats hídricament amb el massís rocós que l'envolta, ampliant així la zona d'estudi a les conques hidrogràfiques adjuntes a la cubeta. L'objectiu principal d'aquest treball ha estat aportar noves dades sobre les principals característiques d'aquest sistema hídric (hidroquímica, piezometria, paràmetres hidrodinàmics, etc ...) de tota la cubeta i així ampliar el coneixement existent sobre la mateixa. Informació que és interessant des del punt de vista dels recursos hídrics presents i futurs i de la seva gestió.

Llibre Estudio hidrológico de la cubeta glaciar de Andorra La Vella- Publicació: "Seis décadas de Tipología Analítica. Actas en homenaje a Georges Laplace / Six décennies de Typologie Analytique. Actes en hommage à Georges Laplace". Actes del congrès que es va realitzar a la Universitat del País Basc / Euskal Herriko Unibertsitatea els dies 13, 14 i 15 de novembre del 2012.

- Actes- Publicació: El passat 18 a 21 de juny de 2014 es va celebrar a Évora el Congrés Internacional EUCOP4 sobre sòls gelats (permafrost) i zones de la Terra d'ambients freds i polars. La Fundació va presentar una comunicació relativa a l'experiència obtinguda a Svalvard en 2009 i l'aplicació de la ressonància magnètica nuclear com a eina de treball en aquesta temàtica. En els enllaços següents podreu consultar el resum de la nostra comunicació i el book of abstracts complet del congrés.

- Resum
- Book of abstracts- Publicació: Abstracts book i resum de la comunicació presentada per la Fundació Marcel Chevalier al XVII Congrès Mundial de l'UISPP celebrat a Burgos entre els dies 1 i 7 de setembre de 2014.

- Web accés abstracts book
- Resum- Publicació: "Actas del II Workshop sobre estudio, aprovechamiento y gestión del agua en terrenos e islas volcánicas". 21, 22 i 23 de gener (Gran Canaria, Islas Canarias.

- Web- Publicació: "El mundo de los mapas". Un llibre per a commemorar l'Any Internacional del Mapa. Amb motiu de l'Any Internacional del Mapa, que durant els anys 2015 i 2016 va organitzar la International Cartographic Association ICA, s'ha publicat el llibre «El mundo de los mapas» amb què l'associació cartogràfica contribueix a ampliar i difondre el coneixement de la cartografia i la informació geogràfica en general.

 - Publicació: Nou llibre del CNIG (Centro Nacional de Información Geográfica de España) amb llicència Creative Commons - "Introducción a las infraestructuras de datos espaciales". El llibre el componen 15 capítols escrits per membres del Fòrum d'Enginyeria en Geomàtica i Topografia sota la coordinació de Maria Iniesto (Universitat de Santiago de Compostel·la) i Amparo Núñez (Universitat Politècnica de Catalunya).

- Descàrrega PDF
- Publicació: Vol 28 No 3-4 (2014) Revista Cuaternario y Geomorfología.

- Revista
Revista cuaternario y geomorfología- Publicació del número 32 de la revista "Dynamiques Environnementales" dedicat a "Chemins et territoires de l'eau dans les pays de la ceinture tropicale. Ressources et patrimoines", dirigit per Luc Ferry i Michel Mietton.- Publicació: Volumen 1 Cuadernos de Campo del Cuaternario C3 - publicat pel Grupo de Tectónica Activa, Paleosismología y Arqueosismología QTECT-AEQUA titulat "Tectonic geomorphology and paleoseismic records in the Eastern Betics Shear Zone and the Águilas Arc (Murcia-Almería, SE Spain) Field trip guide IBERFAULT II - OCtober 2014".

- Descàrrega PDF- Publicació: L'Association Culturelle du Razés publica les actes de la reunió dels dies 7 i 8 de desembre 2013 que es van celebrar a Carcasonne sobre el tema del granit "Le GRANITE AT AUTRES ROCHES MAGMATIQUES - FORMATION GEOLOGIQUE, EXTRACTION ET EMPLOI".

- Bulletin de souscription GRANITE- Cuadernos de campo del Cuaternario - A la pàgina web de l'AEQUA, a dins de la secció Publicaciones, s'ha creat un nou espai destinat a la publicació de "Los Cuadernos de Campo del Cuaternario". Aquesta és una nova iniciativa editorial que preten recopilar totes les activitats de camp lligades als grups de treball d'aquesta associació, així com als Congressos i Reunions Científiques que aquesta pugui organitzar o en les que col·labori.
- Llibre sobre reptes en la cartografia del paisatge: La representació del paisatge en mapes es considera un repte. Per aquest motiu l'Observatori del Paisatge de Catalunya va dedicar-hi un seminari el setembre de 2011 a Tortosa (Baix Ebre). Les ponències es van recollir en un llibre que ara també es pot consultar en versió digital –tant en la versió íntegra com per capítols- al web de l'Observatori. 
- Ponències MAR4FARM: Ponències de les jornades divulgatives MAR4FARM, celebrades a Santiuste i Gomezserracín (aqüífer de los Arenales, Segovia). Van ser tallers plantejats per difondre la hidrogeologia i en especial la tècnica de la recàrrega gestionada destinada a la població en general i als agricultors.

- Documents- Presentació llibres: Recentment l'IGME (Instituto Geológico y Minero de España), ha presentat dos nous llibres de la sèrie "Riesgos Geológicos/Geotecnia", concretament el número 3 (Aportación documental para un catálogo de deslizamientos, desprendimientos, hundimientos, falsos sismos y otros movimientos del terreno en España durante el siglo XIX) i el número 4 (Catálogo de los efectos geológicos de los terremotos en España), aquest darrer disponible en descàrrega gratuïta en format PDF.

- Més informació- Llibre: Fullet de presentació d'un llibre sobre set segles d'història d'inundacions del Roine, "Sept siècles d'histoire hydroclimatique du Rhône d'Orange à la mer (1300-2000)". Aquest llibre és una important contribució a la història del clima, escrit per dos historiadors del medi ambient, Georges Pichard i Émeline Roucaute.

- Fullet- Iberfault 2014 - Segona reunió ibèrica sobre falles actives i paleosismologia. Volum de comunicacions presentades a Iberfault14.

- Volum de comunicacions- Les Actes del II Congreso Ibérico de las Aguas Subterráneas (CIAS 2014), organitzat pel Grupo Español de la Asociación Internacional de Hidrogeólogos (AIH-GE), la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Fundación Centro Internacional de Hidrología Subterránea (FCIHS), celebrat a València del 8 al 10 de setembre de 2014, es poden descarregar des del repositori institucional de la UPV Riunet:

- Actes- Master thesis - Vulnerabilidad de recursos hídricos subterráneos: Aplicación a la Cubeta de Andorra la Vella. De Nathaly Judith rojas Chávez.Fundació Marcel Chevalier

EARTH SCIENCES
 FOUNDATION