skip to Main Content

La formació de la major part de l’equip de treball d’IGEOTEST correspon al camp de les ciències naturals; per aquest motiu existeix una especial sensibilitat sobre els aspectes naturalístics i la seva evolució en el temps.

El nom de Dryas ha estat adoptat per designar el període de temps en que es va produir un canvi climàtic brusc que va afectar al Nord d’Europa. Aquest es va esdevenir entre els 11.000 i els 9.500 anys AC, com a conseqüència del canvi de temperatura de la corrent del golf de Mèxic en rebre aports d’aigua de fusió glacial (llac Agassiz) pel riu Mississipí.

Així doncs és especialment significatiu que s’hagi adoptat DRYAS com a nom del departament ja que mostra una especial voluntat d’estudiar el medi natural des d’un punt de vista dinàmic i interdisciplinar.

L’inici d’aquesta activitat pot remuntar-se ja al 1989 i des d’aquest any s’han efectuat més d’un centenar d’assessoraments i estudis científico-tècnics per diferents entitats (Institut d’Estudis Andorrans, Patrimoni Cultural d’Andorra, Ministeri de Benestar i Salut, Associació per la Defensa de la Natura, Escola de Formació de Professions Esportives de Muntanya, Ministeri d’Educació, Joventut i Esports, Comú de Canillo, Comú d’Escaldes-Engordany, Comú d’Ordino, Centre d’Art i Natura de Farrera, Pallars Sobirà, Consell Comarcal de l’alt Urgell, Asociación Española para el Estudio del Cauternario, Association Française pour l’Ètude du Quaternaire, Centre d’Interpretació dels Glaciars de Senegüé i Centre Món Natura a les Planes de Son).

Els diferents assessoraments efectuats corresponen a estudis en els camps de la geoarqueologia a Andorra, l’estudi de la geologia glacial del Principat, del Pallars Sobirà i Osca i l’estudi del medi físic del Principat.

Una part dels estudis i assessoraments científico-tècnics realitzats han estat difosos ja sigui per mitjà de ponències com per mitjà d’articles i/o capítols de llibres.

D’aquesta forma IGEOTEST i per mitjà del seu departament de DRYAS es segueix una política de difusió de les dades adquirides per mitjà de la Fundació Privada Marcel Chevalier, de manera que posteriors investigadors puguin disposar d’aquesta informació que d’altra forma no podria ser possible, doncs no existeix una llei conjunta referent a la conservació del patrimoni cultural i natural, si que existeix una de Patrimoni Cultural on el paisatge és el resultat d’una acció de l’home en l’entorn natural. No obstant Andorra va aprovar la signatura de la Conveni Europeu del paisatge el 6 d’octubre de 2010, i el 23 de març de 2011 l’ambaixador i representant permanent d’Andorra al Consell d’Europa va procedir a la signatura a Estrasburg, fet que dona un vot de confiança pel futur de la conservació i la difusió de les investigacions que sobre patrimoni natural i cultural es puguin efectuar.

Com a exemple d’actuació es pot dir que el departament de Dryas i la Fundació Privada Marcel Chevalier han realitzat el primer inventari del Patrimoni Paleontològic del Principat, dissenyant una sèrie de figures de protecció al voltant dels diferents elements que el formen.

Històric de reglamentació

9
març
1965
El Comú d’Escaldes-Engordany decideix consultar a l’arquitecte Baldrich per establir una “normativa mínima sobre construcció”
19
juliol
1960
Edicte del M. I. Consell General on es prohibeix realitzar excavacions arqueològiques sense permís oficial i exportar peces d’art o arqueològiques
7
juliol
1962
Avís del M. I. Consell General als propietaris amb terrenys al voltant de les esglésies i capelles que vetllin per mantenir endreçat l’entorn
13
juliol
1964
Ordinació del M. I. Consell General on es prohibeix edificar al voltant dels monuments declarats d’interès nacional
30
juny
1965
Acord del M. I. Consell General que considera Patrimoni Nacional totes les capelles i monuments on s’hagin fet inversions públiques
4
juny
1970
Noves ordinacions del M. I. Consell General sobre recerques arqueològiques, l’exportació i la divulgació d’obres i la prohibició d’edificar al voltant de les capelles i dels monuments declarats d’interès nacional
27
febrer
1973
Acord del M. I. Consell General per encomanar els projectes d’urbanització del conjunt de Meritxell i de construcció del nou santuari
23
juliol
1973
Ordinacions del M. I. Consell General sobre la protecció i urbanització de Meritxell i la reconstrucció del Santuari
9
novembre
1983
El M. I. Consell General aprova la Llei de Protecció del Patrimoni Cultural-Natural d’Andorra
14
març
1993
S’aprova per referendum la primera Constitució Andorrana on s’estableix a l’Article 34 que l’Estat garantirà la conservació, la promoció i la difusió del patrimoni cultural.
16 juliol 2003 Llei del patrimoni cultural d’Andorra
22 desembre 2010 Reglament d’activitats arqueològiques i paleontològiques

 

Cavero, P. (1993).- A l’ombra d’Escaldes, dins Engordany, Govern d’Andorra, p. 52

TERMOGRAFIA

Dryas disposa d’una càmera termogràfica FLIR T425, es tracta d’una càmera d’infrarojos amb funció d’imatge en imatge i fusió tèrmica. La càmara registra valors de temperatura de fins a 1.200 ºC i està equipada amb un gran nombre de funcions, com Instant Reports, l’emmagatzematge periòdic de dades i la gravació de vídeo per càmera digital.

Aquesta eina es pot utilitzar en diversos camps, uns més convencionals, com l’industrial o el constructiu:

  • Inspeccions d’eficiència energètica en construccions.
  • Pèrdues d’energia.
  • Problemes d’aïllament.
  • Manteniment predictiu i preventiu.
  • Inspeccions mecàniques.
  • Monitorització de processos.
  • Sobrecàrrega de circuits elèctrics.
  • Punts calents després de l’extinció d’un incendi.

Termografia en instal·lacions (Bailo, Osca, 2011)

Termografia en instal·lacions (Bailo, Osca, 2011)

O bé en altres disciplines més heterodoxes, com la veterinària:

Termografia en animals (Zoològic de Barcelona, 2011)

ESCÀNER 3D

Disposem d’un escàner 3D NextEngine, aquest és un equip d’alta resolució que permet la captura ràpida i precisa de varis milions de punts i píxels d’un objecte, L’escàner NextEngine mesura 50.000 punts per segon amb una precisió multi-làser, oferint una facilitat d’ús sense precedents per crear ràpidament models digitals altament detallats i complets a tot color. Es pot aplicar a diverses especialitats, com la paleontologia, la catalogació de bens artístics, etc.

Back To Top